Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita biljka – Gospina trava

 

Prirodni antidepresiv koji je osobito učinkovit u zimskim mjesecima, a pomaže i kod problema u menopauzi, iscrpljenosti, strahova te teškoća sa spavanjem i koncentracijom.

Gospina trava (Hypericum perforatum) poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često rabi za pospješivanje izlučivanja mokraće, kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba te mokrenja u krevet. Ipak, najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije. Kliničkim je ispitivanjima potvrđen utjecaj Gospine trave na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije. Hipercin iz Gospine trave pospješuje korištenje svjetlosti, što je osobito očigledno zimi, pa je učinkovita i protiv sezonske potištenosti. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano; tek nakon dva tjedna primjećuju se promjene. Malen broj bolesnika ne reagira na liječenje. Gospina trava poboljšava raspoloženje te umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i u djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom. Preporučljiva je za žene u menopauzi, od 40. godine nadalje. Čaj se priprema tako da se jedna, dvije žličice suhe Gospine trave ostavi da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutro i navečer pije se po šalica čaja, najmanje šest tjedana zaredom, osobito zimi. Crvenim uljem Gospine trave liječe se rane, ogrebotine, opekline i čirevi. Gospina trava bere se u vrijeme cvatnje, od sredine lipnja do kolovoza. Ubire se samo gornji dio zeleni jer se u cvjetovima i listovima nalazi najviše aktivnih tvari. Raste na sunčanom položaju i u polusjeni, a razmnožava se vriježama u ranu jesen ili sjemenom.
 
Upozorenje!
 
Kod propisanih količina ne bi trebalo biti nuspojava. Ipak, u literaturi se katkad nalaze upozorenja da zbog hipercina može doći do preosjetljivosti na svjetlost (fotosenzibilizacija), pa je sigurnije tijekom uzimanja ne odlaziti u solarij ili se sunčati.