Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita biljka – Češnjak

 

Sprečava prehladu i maligne bolesti, snižava kolesterol i trigliceride, povoljno utječe na srce i žile te jača potenciju. Stoga bi češnjaku trebalo oprostiti neugodan miris.

Češnjak (Allium sativum) pomaže kod niza oboljenja, od prehlada do preventive malignih bolesti. Aminokiseline iz češnjaka utječu na sniženje razine štetnoga kolesterola (LDL) i povišenje koncentracije zaštitnoga kolesterola (HDL) te snižavanje triglicerida.
Djeluje i na širenje krvnih žila, osobito periferne, odnosno sužene krvne žile glave, očiju i nogu. Stoga može bili koristan kod liječenja nekih vrsta glavobolje i bolnih grčeva u potkoljenicama koji se kod starijih ljudi pojavljuju čak i nakon kraćih šetnji. Poboljšava i potenciju -muškarcima s erektivnom disfunkcijom preporučuje se da svakog dana, tijekom tri mjeseca, pojedu po četiri češnja češnjaka na dan. Istraživanja su pokazala da češnjak snižava krvni tlak za pet do deset posto, normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi. Pospješuje probavu i rad želuca te potiče rad jetara, bubrega i prostate. Odavno je poznato i da češnjak uništava mikrobe te znanstveno potvrđeno da je vrlo učinkovit kod infekcije stafilokokima, E. colli, gripe, prehlade i gljivica. Neugodan zadah koji češnjak izaziva najlakše je spriječiti tako da se uz češnjak popije čaša mlijeka (najučinkovitije je punomasno). Mlijeko i češnjak kombiniraju se i u staroj švicarskoj metodi uklanjanja bolova u kralježnici i ishijadičnom živcu. Prije jela češnjak treba usitnili i ostaviti da stoji deset minuta jer se tako aktiviraju njegovi sastojci.
 
Upozorenje!
 
Budući da utječe na zgrušavanje krvi, pacijenti bi prije operacije trebali upozoriti kirurga ako uzimaju pripravke na bazi češnjaka.