Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICIMAME I BEBE

Jednostavni ljekoviti pripravci

Svježe ubrano bilje obično ima veću ljekovitu vrijednost, no nije uvijek na raspolaganju. Budući da se sušenjem smanjuje zapremina, žličica sušenog bilja odgovara trima žličicama svježeg bilja. Stručnjaci razlikuju nekoliko vrsta čajeva.

Oparak se priprema tako da se bilje prelije vrelom vodom, ostavi da pokriveno odstoji desetak minuta pa procijedi. Kod uvarka bilje se stavlja u hladnu vodu, promiješa i zagrijava dok ne zakuha. Tad treba odstajati deset minuta ili prema uputama. Od korijenja ili kore najčešće se priprema provarak. Bilje se prelije hladnom vodom, zakuha i pokriveno kuha oko pola sata. Od bilja koje sadrži sluzi ili su osjetljive na toplinu priprema se naljev tako da ih prelijete hladnom vodom i ostavite da pokriveno stoji nekoliko sati.
Čajevi se pripremaju uvijek svježi, osim ako trebate samo šalicu za cijeli dan. Ljekovite čajeve treba piti polako, u gutljajima. Čaj za znojenje i protiv prehlada pije se vruć, a čaj protiv probavnih tegoba umjereno topao. Piju se nezaslađeni, no čajevima protiv bolesti dišnih putova dobro je dodati malo meda. Za razliku od njih, čajeve protiv proljeva i gorke tvari ne treba sladiti jer je za njihovo djelovanje važan upravo gorak okus. Čajevi se mogu koristiti za obloge ili dodavati kupkama. Tinkture, dobivene namakanjem bilja u alkoholu, imaju snažnije djelovanje i obično se uzima samo desetak kapi na dan.
Izvana se rabe za masiranje, najčešće kod bolova u mišićima i zglobovima.
 
Djeci su potrebni blaži biljni pripravci
Osim ako neki pripravak nije specifično namijenjen djeci, pitajte liječnika obiteljske medicine prije no što pripravak date djetetu.
 
Oprezno s biljkama tijekom trudnoće
 
Neke biljke nisu za trudnice. U trudnoći nemojte uzimati ljekovito bilje, dodatke prehrani i lijekove bez prethodnog razgovora s liječnikom.
 
Ljekovito bilje ne smije se čuvati u plastici ili metalu
Ljekovito bilje treba čuvati u tamnim, zatvorenim drvenim ili staklenim posudama, izvan dosega sunca, vlage i prašine. Plastične i metalne posude nisu pogodne jer može doći do neželjenih kemijskih procesa u lišću. I biljne čajeve treba pripremati u staklenim, porculanskim ili emajliranim posudama.
 
Čajne mješavine spravljaju se neposredno prije primjene – izmjere se odgovarajuće količine bilja i dobro promiješaju. Količine u receptu uglavnom su dovoljne za kuru.
 
Kronični bolesnici trebaju se posavjetovati sa liječnikom
Razgovarajte s liječnikom o mogućim interakcijama između propisanih lijekova, biljaka i dodataka prehrani. Liječnik bi trebao znati što uzimate, osobito ako imate kroničnu bolest.