Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Ljekovita biljka – Anđelika

Korijen ove biljke od davnina se rabi za liječenje gotovo svih probavnih tegoba, no korisna je i protiv kašlja, prehlade, gripe i bronhitisa. Ostali dijelovi mogu se dodavati jelima kao začin.

Anđelika (Angelka archangelica) impozantna je biljka čije debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. Korijen anđelike uglavnom se upotrebljava za liječenje manjih probavnih smetnji, vjetrova i nadimanja. Također se preporučuje protiv bolova u trbuhu i grčeva u crijevima. Anđelika je i korisno sredstvo protiv kašlja, prehlade i gripe jer potiče iskašljavanje. Osobito je prikladna za liječenje bronhitisa. Ekstrakt korijena anđelike može ublažiti bolove u leđima te bolove izazvane gihtom i reumatizmom. Ulje korijena anđelike također djeluje antibakterijski i protugljivično. Novija istraživanja pokazuju da anđelika sadrži tvari koje sprečavaju zgrušavanje krvi, pa bi se mogla upotrebljavati u liječenju tromboze. U narodnoj medicini anđelikom se liječi trovanje alkoholom i nikotinom, reuma te giht. Anđelika se može uzimati i kao gorki tonik koji djeluje na povećanje apetita jer potiče rad žlijezda slinovnica i probavnih organa. Listovi, stabljike, plodovi i korijenje imaju ugodan miris i okus koji je isprva slatkast, potom pomalo ljut i gorak. Usitnjeni listovi i stabljike mogu se kao začin dodavati juhama, varivu, salati i umacima. Od mladih stabljika pripremaju se kompoti i slatko. Stabljike i korijenje također se mogu ušećeriti. Anđelika raste na vlažnim livadama, u blizini rijeka i u svjetlijim šumama. No kod nas je kao samonikla razmjerno rijetka. Anđeliku jednostavno možete uzgojiti iz sjemena. Vrlo je otporna, a odgovaraju joj vlažno tlo i umjerena klima. Dobro uspijeva na suncu i u polusjeni.
 
Upozorenje!
 
Nisu zabilježeni štetni učinci, no anđeliku ne treba uzimati tijekom trudnoće i dojenja, kod povišenog šećera ili uz pripravke za sprečavanje zgrušavanja krvi. Korijen ne berite sami jer ga se lako može zamijeniti štetnom biljkom.