Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Toksično ljekovito bilje – Kukuta

Ljekovito djelovanje. Pučka medicina bilježi uporabu ove jako otrovne biljke u svježem stanju, i to za pripremu tinktura i masti kao i za neposrednu uporabu u obliku raznih obloga. Najpoznatija je uporaba kukute u liječenju kožnih bolesti kao što su novotvorine tumorskog porijekla, psorijaza, herpes isl, na koje se stavljaju oblozi ili flasteri od svježe biljke, te mast.

 
Dobra je za liječenje živčanih bolesti, kao što su poremećaji ponašanja, grčevi, nekontrolirani živčani pokreti, Parkinsonova bolest, mišićni grčevi, bolesti respiratornih organa, kao jaki nadražujući kašalj, astma, kronični bronhitis, želučano-crijevnih bolesti, kod povećane želučane kiseline, grčeva u dvanaesniku, poremećaja u varenju hrane i crijevnih parazita, zaraznih bolesti poput sifilisa.
Zapadna oficijelna i pučka medicina rabe kukutu za liječenje akni, astme i drugih dišnih bolesti, očnih bolesti, bolesti živaca, epilepsije, grčeva, herpes zostera, kožnog raka, crvenog vjetra, gonoreje, krajnika, kardiovaskularnih bolesti kao što je bradikardija, limfe i žlijezda, tumora, manija, neuralgija, rana, psorijaze, sifilisa, svraba, ženskih bolesti.
Za vanjsku uporabu mast i ulja koriste se za liječenje mastitisa, analnih fisura, hemoroida, raka dojke, depresije, predmenstrualnih tegoba, zabrinutosti, anksioznosti itd. U homeopatiji rabi se za liječenje bolesti žlijezda, tegoba prostate, bolesti očiju, arterioskleroze itd. Svježi sok (Succus conii) rabi se za liječenje epilepsije, skrofuloze, grčeva, kožnih bolesti, karcinoma i to iznutra i izvana, paralize očiju, manije, kao i za inhalacije kod bronhitisa, jakog i nadražujućeg kašlja i astme.
Za liječenje preporuča se uzimati
 
prašak/usitnjeni suhi list 1-3 g na dan
ekstrakt iz listova 5 do 10 kapi s vodom na dan
tekući ekstrakt od svježeg sjemena 2-5 kapi na dan s vodom ili čajem
tinkturu od sjemena 20 kapi na dan
 
Simptomi trovanja. Glavobolja, vrtoglavica, grč – konvulzije, širenje zjenice oka, žeđ, povraćanje, koma, itd.