Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

10 savjeta da ustrajete u dijeti

Jeste li znali da dobro isplanirani ciljevi u gubitku kilograma mogu činiti razliku između uspjeha i ponovnog odustajanja od plana da se dovedete u razumne okvire?

 
Pokušajmo si ove godine postaviti realnije ciljeve primjenjujući ove savjete:  
1.            Postavite osobne ciljeve. Uzmite u obzir zdravlje, kondiciju, vrijeme koje imate i prema tome odredite očekivanja.
2.            Težite realnom gubitku kilograma. Zdrav gubitak kilograma dolazi polako i kontinuirano. To je mršavljenje od 0.5-1 kg tjedno što znači da morate potrošiti 500-1000 kcal dnevno više nego što unesete. Za početak, postavite za cilj gubitak 10% tjelesne mase.
3.            Koncentrirajte se na proces. Umjesto da vam cilj bude težiti 50 kg, postavite ciljeve koji će vas dovesti do željenog izgleda i forme kao što su redovito vježbanje ili redovit doručak. To su ciljevi kojima ćete mijenjati način života i održati se u formi kad do nje dođete.
4.            Mislite kratkoročno i dugoročno. Kratkoročni ciljevi će vas dovesti do dugoročnih sigurno i polako.
5.            Zapišite sve. Razradite detalje: Kako uklopiti šetnju u raspored. Kako izbjegavati pekarnice. Kad krenete, pratite napredak da vidite stižete li ciljeve.
6.            Odaberite datum. Vrijeme je ključno za mršavljenje i često je razlika između uspjeha i neuspjeha. Odredite datum početka i ne odustajte.
7.            Počnite polako. Mali koraci će vas dovesti do velikog uspjeha, a veliki cilj s nerazrađenim planom dovest će vas do ponovnog odustajanja. Sve aktivnosti s kojima krenete preintenzivno brzo će vam postati neugodne i odustat ćete.
8.            Planirajte krize. Svi koji su i pokušali promijeniti navike posustajali su i padali na putu do cilja upravo na kamenu spoticanja. Pokušajte unaprijed identificirati svoj kamen spoticanja (npr. tulumi, rođendani) i smisliti kako ćete ga zaobići ili se barem brzo vratiti na put.
9.            Vrednujte napredak. Svaki tjedan pregledajte ciljeve i ocijenite jeste li ih dostigli. Što ste napravili dobro i gdje niste briljirali? Napravite plan za taj dan i sljedeći tjedan i dajte sve od sebe. Vodite dnevnik.
10.          Po potrebi prilagodite ciljeve. Budite spremni mijenjati ciljeve prema konačnom planu. Ako konstantno trebate smanjivati ciljeve, vjerojatno ste ih previsoko postavili na početku i trebate se vratiti na savjet broj 1.