Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Do vitke linije uz pomoć vježbe i žutog čaja

Nema kruha bez motike, kažu naši stari, pa tako da budemo do kraja iskreni i kažemo da nema niti mršavljenja bez koje kapi znoja. Razne dijete, korekcije u prehrani i TopShop aparati neće vas olakšati ako se ne uznojite dobro barem jednom dnevno, i tako redovno kroz tjedne i mjesece možete stići do željenih kilograma.

Naravno, na putu ka vitkijoj liniji možete kao pomoć uzeti neke prirodne preparate. Jedan od najpoznatijih, a tek nedavno otkrivenih, prirodnih preparata za pomoć pri mršavljenju jeste žuti čaj.
Žuti čaj djeluje antikancerogeno i protuupalno, štiti od arterioskleroze, te uz zdraviju prehranu i malo tjelovježbe jako dobro pomaže u ‘topljenju’ kilograma.
Zahvaljujući dijetalnom enzimu EGCG koji potiče sagorijevanje masnog tkiva, žuti čaj je jedno od najučinkovitijih prirodnih sredstava za mršavljenje.
Ako se kombinira s umjerenom prehranom i laganom tjelovježbom, pijenjem litre žutog čaja na dan u mjesec dana osoba može izgubiti od pet do sedam kilograma. Da žuti čaj može pomoći u mršavljenju slaže se i nutricionistkinja Sandra Marić, no ona smatra kako je ipak potrebno vježbati i smanjiti obroke.
Blagotvorni učinci “zlatnog” napitka ne staju samo na “topljenju” kilograma. S obzirom na antikancerogeno, antioksidacijsko i protuupalno djelovanje, žuti čaj štiti od karcinoma, arterioskleroze i bolesti krvožilnog sustava. Također, čuva zdravlje usne šupljine jer sprječava krvarenje desni, a time i ispadanje zuba. Žuti čaj sadrži manje teina od zelenog čaja pa ne postoji bojazan da će veća količina prouzročiti nervozu i “preskakanje” srca koje može izazvati zeleni čaj.
Antioksidansi žutog čaja ubrajaju se u pet najučinkovitijih fitokemikalija (biljnih spojeva) koji se upotrebljavaju u borbi protiv karcinoma. To znači da pijenje ovog čaja štiti od karcinoma pluća, želudca, jednjaka, debelog crijeva, gušterače i jetara.
Čaj se priprema na sljedeći način: Na litru vode dovoljno je dodati tri do pet grama ili dvije vrećice žutog čaja. Čaj se namače oko pet minuta, a temperatura vode treba biti između 70 i 80 C.

Žuti čaj zapravo je neobrađeni bijeli čaj. Za njegovu proizvodnju koriste se najmlađi listovi i pupovi biljke Camellia sinesis, od koje se proizvode i crni i zeleni čaj. No žuti čaj se suši i fermentira dulje od zelenog čaja pa je okus puno blaži i nema trpku notu.