Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Pivski kvasac

Pivski kvasac se zbog svoje zaštitne funkcije preporučuje u svim životnim dobima. Odlično štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor te potpomaže gubljenju tjelesne mase.

Najbolji je suhi pivski kvasac jer ga organizam u potpunosti može iskoristiti. U narodnoj medicini pivski kvasac poznat je kao lijek za mnoge bolesti, a mjesto je našao i u oficijelnoj medicini, što dodatno potvrđuje tvrdnje vezane za njega.
 
Kvasac ne treba uzimati u svežem stanju iz više razloga: brzo se kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje, gljivice uzimaju iz hrane u probavnom traktu vitamine B grupe koji su im potrebni za razvoj i razmnožavanje, a organizam nije u stanju iz živih stanica (gljivica) iskoristiti ni vitamine B grupe ni druge hranljive sastojke.
Baš zbog toga se danas proizvodi osušeni pivski kvasac, koji organizam lako i u potpunosti može kvalitetno da iskoristi. Osušeni pivski kvasac se uzima s vodom, uz glavne obroke.
Među korisnim sastojcima u pivskom kvascu se posebno ističu proteini, koji su slični onima životinjskog porijekla, šećer, željezo, mineralni sastojci oligoelementi i vitamini, osobito grupe B.
Preporučuje se u svim životnim dobima zbog zaštitne funkcije, s tim da dnevna doza podijeljena u tri jednaka djela ne smije prelaziti šest do deset grama. Kvasac, štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor, održava ravnotežu crijevne flore, pomaže nestanku akni, sprečava mučninu i ublažava probavne poteškoće.
Kod onih koji se hrane vegetarijanski koristan je kao dodatak hrani. Svi bi trebalo da ga uzimaju barem dva puta godišnje, tokom dva mjeseca jer je toliko potrebno da se uoči njegovo djelovanje. U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlječenja.
 
Suhi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti: šećerne, oboljenja probavnih organa, upale želudačne sluznice, čira na želucu, kod oboljenja jetre i žučnih putova, zatvora kao i u dijetama za mršavljenje jer potpomaže u gubljenju težine.