Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Toksično ljekovito bilje – Bršljan

Ljekovito djelovanje. Bršljan je biljka izvanrednih ljekovitih svojstava, ali se mora koristiti uz najveći mogući oprez i pridržavanje uputa terapeuta. U unutarnjoj primjeni koristi se u liječenju oboljenja dišnih organa kao što su astma, hripavac, bronhitis, skrofula, grčeva kao što su spazmatički bronhitis i grčevi glatkih mišića, bolesti žuči, oboljenja krvnih žila, reumatskih oboljenja, oboljenja mjehura i mokraćnih putova, jakih i neredovitih menstruacija, bijelog cvijeta i krvarenja, vodenih bolesti, kroničnog katara pluća, želuca i crijeva, otrovanja pesticidima i posljedica radioaktivnog zračenja, kožnih oboljenja.

 
U vanjskoj primjeni bršljan se rabi za liječenje čireva i oteklina, teških opekotina, reumatskih teškoća, rahitisa, gihta, bolova različitih uzroka kao što su migrena, neuralgija i išijas, kožnih infekcija nakon uboda insekta ili ugriza otrovnih životinja, gnojnih rana koje teško zacjeljuju, otečenih nogu, škrofuloze, te za odstranjivanje ušiju, gnjida, grinja.
Svježi sok iz stabljike dobar je afrodizijak, a ušmrkan u nos liječi polipe. Bršljan je poznata biljka u kozmetici lica i tijela. Oblozi od lišća bršljana s uspjehom se primjenjuju u liječenju celulitisa i raznih kožnih nečistoća. Zgnječeni list u obliku kaše stavlja se na kurje oko. Smola koja curi iz starijeg stabla u pučkoj se medicini rabi kao afrodizijak.
 
Simptomi trovanja. Biljka može izazvati iritaciju kože koja je praćena crvenilom i svrabom, mliječni sok izaziva plikove na koži. Jedenjem plodova dolazi do pečenja u grlu, delirijuma, ukočenosti, ridanje, mučenje – muka, konvulzija, grčeva mišića, paralize, povraćanja, halucinacija i groznice. Jedenjem listova dolazi do jakog osipa kože.