Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Toksično ljekovito bilje – Naprstak

Ljekovito djelovanje. Spomenuti dr. Withering došao je do zaključka da je liječenje insuficijencije srca ovom biljkom učinkovito tek tada kada je količina tj. doza lijeka tolika da već graniči s opasnošću od trovanja. Također je otkrio da se dugom uporabom sastojci ove biljke kumuliraju i talože u srcu te mogu izazvati ozbiljne srčane tegobe.

Naprstak, kojega nazivaju i srčanim morfijem ili opijumom, djeluje na živce krvnog sustava usporavajući i umirujući ubrzani rad srca, uz pojačano izlučivanje mokraće.
 
U pučkoj medicini rabi se za liječenje vodenih bolesti tj. oscitesa, vode u osrčju, u plućima, edema, oligurije, bolesti srca kao što su srčane slabosti, asistolija, insuficijencija srčanog mišića, reuma srca, aritmija, tahikardija, bolesti respiratornih organa tj. astme, upale pluća, tuberkuloze, bolesti mozga kao što su upala mozgovne opne i edemi mozga, povišene tjelesne temperature.
 
Naprstak ili digitalis uzima se samo 3-6 dana, nikako više. Tada se napravi stanka od dva tjedna a može i mjesec dana, kako bi se izbjeglo nakupljanje digitalisa u srcu. U liječenju ovom biljkom potrebno je obaviti detoksikaciju cijelog organizma, i to pročišćavanjem crijeva, uz odgovarajuću dijetu i odmor. Preporuka. Najbolje je preko liječnika nabaviti tablete naprstka i poslušati njegov savjet.
 
Simptomi trovanja. Mučnina, povraćanje, proljev, bolovi želuca, glavobolja, nepravilan i slab puls, tremor, nesvakidašnje vizije u boji, konvulzije…