Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Kikiriki

Druga imena za kikiriki su orašac i zemljin orašac.

Strani nazivi su:
 
Engleski – Peanut
Francuski – Cacahuete, pistache en terre
Njemački – Erdnuss
Slovenski – Arašid, kikiriki
Talijanski – arachina, I’arachide
 
Kad je u pitanju kikiriki, kažu da se radi o zaraznoj navici, kad ga počneš grickati teško je stati, pogotovo ako ga je pri ruci u izobilju… Poput svih mahunarki, kikiriki djeluje povoljno kod dijabetesa i dijabetičke retinopatije (očne bolesti, koja često prati dijabetičare), oštećenja sluznice maternice, bolesti želuca, naročito kod povišene želučane kiseline, upalnih stanja (uzima se tinktura od sirovog ploda), bolesti bubrega, bolesti krvi i krvnih žila, kod raznih krvarenja i hemofilije (uzima se alkoholni ekstrakt), tegoba s pražnjenjem crijeva, kod mentalne zaostalosti, hemoroida (uzima se maslac od kikirikija ili mast koju pripremimo od tinkture kikirikija), na lučenje mlijeka u dojilja.
Sastojci koji se nalaze u tankoj crvenoj kori kikirikija nazivaju se oligomerni procijanidi, dobri i jaki antioksidansi koji štite od srčanog udara, moždanog udara i karcinoma. Zapadna pučka medicina rabi kikiriki za liječenje krvnih bolesti i za čišćenje krvi, protiv krvarenja, za sprječavanje grušanja krvi, za liječenje reume, upalnih tegoba, upale bubrega, žučnih bolesti.
Mladi izdanci kikirikija beru se i koriste za pripremu ukusnog jela, kao i mladi listovi.
Ulje od kikirikija s mlijekom koristi u liječenju želučanih tegoba, protiv crijevnih nametnika, gonoreje, a izvana se koristi za masaže kod reume. Ulje kikirikija uvelike se koristi u pripremi hrane, salata, margarina, i dr.
 
Maslac od kikirikija ima veliku vrijednost u prehrani osoba starije i mlađe dobi, a rabi se i kao podloga za izradu ljekovitih masti, pogotovo masti za liječenje hemoroida. Od praška ili brašna kikirikija rade se kruh, keksi, kolači.
Popularni su i sušeni plodovi bogati bjelančevinama, uljem, te mineralima i vitaminima.
Pečeni kikiriki melje se i koristi kao surogat kave.
Kikiriki inače predstavlja najpoznatiju metodu razbijanja dosade – grickanjem!
Kikiriki je dobar:
 
afrodizijak
antiinflamatorik
antioksidans
ekspektorant
emolient
galaktogog
karditonikum
laksativ
pektoral