Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Rogač

Blagi lijek protiv proljeva, probavnih smetnji i žgaravice prihvatljiv je biljni lijek za djecu i trudnice, a može pomoći i ljudima koji pate od prekomjerne tjelesne težine.

Rogač (Ceratonia siliqua) krupno je vazdazeleno stablo koje raste na sredozemnom području, a doseže visinu i do 20 metara. Pripravci od rogača rabe se za liječenje proljeva, probavnih smetnji i žgaravice. Rogačevo se brašno miješa sa sjemenkama suncokreta i rižinim brašnom da bi se dobio dovoljno blag pripravak koji može liječiti proljev kod male djece.
Pokusi u Belgiji, provedeni 1989. godine, pokazali su da se djeca koja pale od proljeva puno brže oporavljaju kad im se daje prašak napravljen od mahune rogača. Razlog su, vjerojatno, trjeslovine, koje ne samo što isključuju djelovanje otrova nego i sprečavaju razvoj bakterija. Turskim bolničkim istraživanjem iz 1998. godine ustanovljeno je da sok od mahuna rogača blagotvorno djeluje u suzbijanju proljeva kod djece.
Rogač pomaže i smirivanju nadraženosti crijeva. Sluz i smola također su se upotrebljavali za liječenje povraćanja, i to u blagim preparatima koji su odgovarali i djeci i trudnicama. Rogačeva smola rabi se kao dijetna hrana te kao nadomjestak za čokoladu. Ona nadomješta hranjive tvari pa time čini hranu snažnom, ali ne i masnijom. Istraživanje objavljeno 2002. godine pokazuje da rogač može poboljšati razinu lipida kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom. Na otvorenom se rogač može uzgajati jedino u toplim uvjetima sredozemne klime. Dobro podnosi suho tlo. Sjeme se namače da bi omekšalo, a zatim se uklanja vanjski sloj i vade klice. Ostatak se melje za dobivanje rogačeve smole. Rogačevo brašno dobiva se sušenjem i mljevenjem pulpe iz mahune.

Pripravak protiv proljeva

 
SASTOJCI: 20-30 grama rogačeva brašna, mlaka voda ili mlijeko
 
PRIPREMA: Rogačevo brašno pomiješajte s brašnom ili mlijekom. Da biste izbjegli nadraženost grla, dodajte u mješavinu žlicu rižina brašna.
 
PRIMJENA: Uzimajte kod proljeva.

Pripravak protiv povraćanja

 
SASTOJCI: žličica rogačeve smole. čaša vode
 
PRIPREMA: Razmutite rogačevu smolu u čaši vode.
 
PRIMJENA: Popijte navečer. Djeluje kao lijek protiv povraćanja.
 
OPREZ! Rogač nema nikakvih štetnih popratnih učinaka, a smiju ga uzimati djeca i trudnice. Ipak, prije liječenja djeteta oboljelog od proljeva posavjetujte se s liječnikom.