Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Liječiti anemiju prirodnim putem

ANEMIJA — SLABOKRVNOST

Donosimo vam par savjeta kako uz pomoć prirodnih ljekovitih pripravaka liječiti anemiju.

jabuka zaslađena medom

Znaci slabokrvnosti očituju se kao: bljedoća, slabost, umor, česta glavobolja, slaba probava i pomanjkanje apetita. Bolesnik treba, ako je moguće da miruje i živi na planinskom zraku, jer se krv u planini mnogo više obnavlja. Hrana neka je lagana, okrepljujuća sa dosta voća, koje treba jesti prijesno kako bi tijelo dobilo dovoljno željeza, vitamina i raznih mineralnih soli. Piti domaće čajeve, mnogo prijesnog mlijeka, voćne sokove i čašu zdravog vina ili piva radi bolje probave.
Svako jutro natašte treba pojesti jednu do dvije jabuke, obilno zaslađene s pravim pčelinjim medom, domaćim naravno. Kao zajutrak dalje uzeti dobro istučen žumanjak jednog jajeta s nekoliko kapi dobrog konjaka. Zatim nekoliko odrezaka na brzinu ispečenih jetrica na jednu i drugu stranu, sredina neka ostane polu sirova. Uz jetrica salata maslačka, matovilca, radića ili lista mladog špinata. Treba jesti hranu bogatu bjelančevinom kao što je grah, grašak, golubinje meso, jetra, jarebica, patka, ovčetina, pastrmka, paradajz, srdela, punomasni sir, tunjevina i zečetina.
U šalici mlijeka skuha se žlica pravog meda. Ponavlja se dulje vremena. Uzima se svaki dan natašte.
Osam komada svježih (dobro opranih) jaja stavi se u staklenku ili u drugu prikladnu posudu. To se zalije limunovim sokom tako da su jaja prekrivena. Treba ostaviti 2—3 nedjelje da stoji. Limunov sok rastvorit će ljuske jaja. Tada se sve zajedno procijedi, doda litra konjaka, kilogram šećera i ostavi da stoji 8 dana. Uzima se 1—2 čašice sat-dva poslije doručka.
U dvije litre crnog vina stavi se 200 g suhog lišća koprive žare, ubrane u proljeće. To se ostavi 24 sata da stoji. Nakon 24 sata vino je već za upotrebu. Od tog vina pije se čašicu svako jutro natašte i navečer prije spavanja. Kura traje dulje vremena.
Crnog sljeza korijen usitnjen — 40 g staviti u litru bijelog vina da stoji 14 dana. Nakon toga se ocijedi i pije tri puta dnevno po čašicu.
Treba jesti slaninu i piti crno vino.
U dva decilitra toplog mlijeka istisne se sok jednog limuna i žlica meda. Pije se svako jutro natašte duže vremena.
Šaku mladih lisnih pupoljaka koprive prokuhati 15 minuta u jednoj litri vode. To piti mjesec dana umjesto vode. Zimi se mogu upotrijebiti osušeni pupoljci ali samo pola šake.
Sve su to savjeti kako ojačati organizam i boriti se protiv slabokrvnosti. Naravno, ne trebate započeti sa svakim od spomenutih savjeta, odaberite sebi najprihvatljiviji i rezultati će doći.