Upotreba kamilice u narodnoj medicini

Kamilica (Matricaria chamomilla) ima narodna imena poput titrica, ljekovita kamilica, kamomila, maternjak, bijela rada, žabnjak, gorčak, materičnjak, matičnjak, kokotnjak, kokornjak, jarmen, raman, hermanek, bijeli žabljak, gamilica i zimski komoračić.

 

Kamilica raste na oranicama, glinastom tlu, šumskim livadama, padinama, žitnim i kukuruznim poljima, djetelištu, krumpirištima i repištima. Potpuniji opis te posvuda poznate biljke gotovo da nije potreban. Cvjetne glavice beremo od svibnja do kolovoza, najbolje oko podneva po suncu. Sigurno nije pretjerano ako kamilicu nazovem “lijekom za sve”, što osobito vrijedi za malu djecu. U svim slučajevima možemo djetetu dati čaj od kamilice, prije svega kod grčeva i bolova u trbuhu. Pomaže kod nadimanja, proljeva, osipa, katara i drugih bolesti želuca, kod smetnji ili izostanka menstruacije i drugih tegoba u trbuhu, kod nesanice, upale pasjemenika (epididimisa), temperature, bolnih rana i zubobolje.

Kamilica pospješuje znojenje, ublažava boli, smiruje grčeve, osim toga dezinficira i protuupalno djeluje kod svih vrsta upala, posebno onih sluznice. Izvana ju koristimo za obloge i ispiranje upaljenih očiju, upale očne spojnice, kod kožnih osipa koji izazivaju svrab i suzenje, za grgljanje kod zubobolje i za ispiranje rana. Svaki put kad se razljutite skuhajte šalicu čaja od kamilice i smirenje će nastupiti odmah, prije no što dođe do oštećenja srca. Toplo preporučujem da se zamotak suhog bilja stavi kao topli oblog na oboljelo mjesto.

Umirujuće djeluju kupke i umivanje s kamilicom koje imaju najblagotvorniji utjecaj na živčani sustav. Nakon teške bolesti ili iscrpljenosti uskoro ćete se osjećati bolje i steći ćete unutrašnji mir. U njezi svoje ljepote ne smijete zaboraviti na kamilicu. Jednom tjedno umijte lice s kamiličinim oparkom i vidjet ćete kako će vaša koža procvjetati i dobiti svježu boju. Kamiličin oparak trebali bi koristiti i za njegu kose, posebno ako ste plavokosi. Uz takvu njegu bit će vaša kosa mirisna i lijepa sjaja.

Kamilica pospješuje probavu, a da ne izazove proljev zbog čega je podesna za liječenje hemoroida, koje vanjskom primjenom možemo liječiti s mašću od kamilice. Tu mast možemo koristiti i za liječenje rana. Hunjavica i začepljenost nosa brzo se liječe inhaliranjem kamiličinih para. Jasno je da nakon inhaliranja moramo ostati u toplom. Ulje od kamilice koristilo se još u antici za masažu u slučajevima neuralgije i trganja u udovima. Stari su Egipćani kamilicu cijenili kao cvijet boga Sunca zbog njezina djelovanja na skidanje temperature. Ime Matricaria potječe od latinskog “mater” što znači majka, kamilica se, dakle, koristila kod bolesti majki i žena. U starim bilinarima čitamo da ulje kamilice otklanja umor udova, a kamilica skuhana u vodi i stavljena na bolesni mjehur, ublažava bolove.

Švicarski župnik i travar Johann Kunzle priča o nekoj ženi u selu, zvanoj kamiličina vještica, koju su bolesni u svojoj nevolji posjećivali; petorici nagluhih vratila je sluh, tako da je mišomor (može se kupiti u vrtlarijama) pekla u kamiličinom ulju i tada toplo ulje češće kapala u uho.

Ta je “kamiličina vještica” masiranjem s kamiličinim uljem oduzete udove učinila zdravim. Bolove u očima liječila je toplim oblozima od kamilice kuhane u mlijeku koje je stavljala preko zatvorenih očiju, kratko nakon toga oči su bile zdrave. I dalje poručuje župnik Kunzle: “Neki je tkalac mogao spavati još samo sjedeći, činilo mu se da će se zagušiti. Biljarica je čovjeka pregledala i bila mišljenja da ne mokri, što je on i potvrdio. Morao je odmah početi ispijati veliku bocu vina u kojem se kuhala kamilica i to tako da ujutro i uvečer pije punu čašu. Iz njega je istekla nevjerojatna količina mokraće, najprije mutne, a zatim sve bistrije; nakon osam dana bio je izliječen.”

Način upotrebe kamilice u liječenju

Priprema čaja: Vrhom punu čajnu žličicu kamilice stavimo na četvrtinu litre vode, samo oparimo i pustimo da kratko odstoji.

Dodatak za kupke: Za kupke uzmemo dvije pune šake, a za umivanje lica i pranje glave punu šaku kamiličinih cvjetova, oparimo i ostavimo da odstoji.

Oblozi: Preko vrhom pune žlice kamilice prelijemo četvrtinu litre vreloga mlijeka, procijedimo i od toga pravimo tople obloge.

Kamiličina para (inhaliranje kamilicom): Vrhom punu žlicu kamilice prelijemo s jednom litrom vrele vode. Pokriveni ručnikom udišemo paru.

Biljna vrećica: Lanenu vrećicu napunimo sa suhim kamiličinim cvjetovima i zašijemo. Na suhoj tavi dobro zagrijemo i stavimo na oboljelo mjesto.

Ulje od kamilice: Bočicu rastresito napunimo do grla sa svježim kamiličinim cvjetovima, ubranim za sunčana dana, i prelijemo s hladno istisnutim maslinovim uljem. Ulje mora prekriti cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostavimo 14 dana na suncu. Čuvamo u hladnjaku!

Mast od kamilice: 250 g svinjske masti zagrijemo na temperaturu pečenja, u nju dodamo dvije pune šake svježih kamiličinih cvjetova. Kad se sve zapjeni, promiješamo, zaklopimo i sve zajedno ostavimo preko noći na hladnom mjestu. Sljedeći dan još jednom malo zagrijemo i istisnemo kroz lanenu krpu.

Savjet: lanenu krpu stavimo u sito, objesimo nad cjediljku i istisnemo. Mast će biti tako ravnomjerno izmiješana i ulivena u čiste staklene čaše ili lončiće.

Facebook Comments