Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEPOTA

Dijeta sa kiselim kupusom

Kiseli kupus nije nimalo jednostavna, obična fermentirana namirnica već, može se reći da je na izvjestan način super-hrana.

 

On jača imuni sistem, pomaže proces probave i borac je protiv pojedinih vrsta raka. Ako se odlučite za dijetu, za 5 dana imati ćete 4 kilograma manje, a rezultati su bolji kod osoba koje imaju MBI (skala sagorijevanja masnoća) veći od 30. U ovoj dijeti najzastupljenije su salate ali, s obzirom da dijeta traje samo 4 dana, vrijedi probati – ako ništa bar znate da ste uradili nešto korisno za svoje zdravlje.

Plan ishrane

Prvi dan

Doručak: 175 grama nemasnog sira i 1 kriška integralnog kruha.

Ručak: Varivo napravljeno od 200 grama kiselog kupusa i 100 grama svinjskog mesa, kruška.

Večera: Salata od 150 grama kiselog kupusa, 4 veće rotkvice, pola bijele rotkve i pola krastavca. Salatu preliti sosom od 1 dl jogurta pomiješanog sa jednom kašičicom mljevenih oraha.

Drugi dan

Doručak: Salata od jedne banane (isječene na kolutiće), 150 ml nemasnog jogurta i žlice preko noći natopljenih ovsenih pahuljica.

Ručak: Juha od 200 grama kiselog kupusa, 100 ml čorbe od povrća i 50 ml soka od jabuke. Dodajte 2 slatke crvene paprike 5 minuta prije nego što je juha gotova.

Večera: Salata od 200 grama kiselog kupusa i 150 grama barene vaše omiljene ribe i sve to posuto sokom od limuna.

Treći dan

Doručak: Salata od 1 naranče i 150 grama nemasnog sira  posuta  sjemenkama suncokreta (1 kašičica).

Ručak: 150 grama pržene ribe i 150 grama kiselog kupusa.

Večera: Palačinke od integralnog brašna i jednog kuhanog krom-pira i salata napravljena od 100 grama kiselog kupusa nasječenog na kockice i prelivenog žlicom maslinovog ulja.

Četvrti dan

Doručak: Kriška integralnog kruha, 50 grama sira “gauda”, jabuka.

Ručak: 200 grama na grilu pečene govedine ili puretine i 150 grama kiselog kupusa, nekoliko kolutića ananasa.

Večera: Salata od paradajza, 100 grama kiselog kupusa i 125 grama slanine.

Imunitet

Kiseli kupus je pun vitamina, minerala i korisnih fitokemikalija stvorenih fermentacijom. Redovna konzumacija kiselog kupusa pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu, snižava tjelesnu težinu i smanjuje toksičnost krvi – dakle, pomaže neutraliziranju neželjenih efekata kod lošeg imunog sistema.

Rak

Nedavne studije su pokazale da konzumiranje fermentiranog kupusa sprječava rast raka naročito u dojkama, debelom crijevu, plućima i jetri.

Probava

Kiseli kupus je prepun korisnih bakterija koje nam mogu pomoći u održavanju ravnoteže unutar gastrointestinalnog trakta. Fermentirani kupus sadrži posebne bakterije koje snažno utiču na imunološki sistem koji, sa druge strane, postaje nepremostiva prepreka za ešerihiju koli, salmonelu i kandidu. Ove korisne bakterije iz kupusa pomažu i u borbi protiv slobodnih radikala i poboljšavaju probavu naročito žitarica i mahunarki.