Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Dragocjena svojstva koja nalazimo u kori jabuke

Znamo da je jabuka jako zdrava voćka, a dosta puta smo čuli kako je jako dobro svaki dan pojesti barem jedan plod jabuke.

 

Manje se spominje kora ploda te biljke, pa smo odlučili barem malo da vas upoznamo koja su to ljekovita svojstva sadržana u kori jabuke.

Naime, u kori jabuke nalazi se više od pola ukupne količine vlakana. Jabuka srednje veličine organizmu daje 9 miligrama vitamina C, 100 IU (međunarodnih jedinca) vitamina A i 200 grama kalija. To znači da uklanjanjem kore, gubite otprilike trećinu ovih vrijednosti.

Znate li da kora jabuke ima četiri puta više vitamina K nego njezino meso? Vitamin K koji se nalazi i u mesu, špinatu i zelenom povrću, pomaže stvaranju krvnih ugrušaka koji će pomoći pri zarastanju rana te aktivirati rast stanica i održavati kosti zdravima.

Kvercetin je biljni pigment iz skupine flavonoida, poznat po jakom antioksidativnom te protuupalnom djelovanju, a nalazi se također u kori jabuke. Često se spominje da poboljšava rad pluća, olakšava disanje i štiti pluća od iritacija. Kvarcetin se često spominje kao sastojak koji poboljšava memoriju.

Dakle, naš savjet je da prilikom konzumiranja jabuke svakako pojedete i koru tog ploda. Dakako, uvijek trebate paziti gdje nabavljate jabuke, i kako su tretirane prilikom uzgoja i sazrijevanja.