Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Kadulja čuva zdravlje

Ova biljka ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje te smiruje, osvježava i okrepljuje. smiruje bolove i visoke temperature.

Kadulja prije svega jača otpornost organizma, pa ju je potrebno što češće dodavati jelima ili od nje pripremati napitke poput čaja. Kadulja obiluje taninom, supstancom koja smiruje i ublažava grčeve. Ona je višegodišnja polugrmovita biljka čiji su listovi srebrno-bijeli, a cvjetovi su zeleno-ljubičaste boje. Svi dijelovi biljke imaju intenzivan miris i okus.
Kadulja se koristi kod promuklosti, a pomaže i kod upala: od grla, preko unutarnjih organa, do mokraćnog mjehura i vaginalnih upala.
Također :
-pomaže u borbi protiv zaraza
-smanjuje razinu šećera u krvi
-snižava temperaturu
-pomaže pri iskašljavanju
-ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje, pa je odlična za ispiranje bolnog grla
-ublažava depresiju i stres
-pomaže kod krvarenja i upala
-regulira rad crijeva i želuca
Kadulja je jedina biljka koja uz lavandu smanjuje izlučivanje znoja, stoga je korisna kod noćnog znojenja, vrućice ili drugih simptoma menopauze. Žene spadaju u grupu njenih najvećih obožavatelja jer također pomaže smiriti menstrualne bolove, grčeve u želucu i urinarne infekcije. No, ipak oprezno sa kaduljom; s obzirom na veće količine tanina koje ona sadrži, nije preporučljivo piti je više od 2 šalice dnevno. Kad je pripremamo kao napitak, moramo je još dodatno prokuhati 3 minute, a ako je koristimo za grgljanje tada je ne trebamo prokuhavati, nego samo zalijemo bilje vrelom vodom i pustimo da odstoji 5-10 minuta najviše. Grgljamo kada je napitak topao.