Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Rosopas

Rosopas je pravi primjer “signature rerum”, to jest kada se uspoređuje izgled biljke i izgled organa, pa se tako kod rosopasa uspoređuje žuti sok kojega biljka ispušta ako je ozlijedimo, i pojava žutila kod žutice. Messegue kaže: “Rosopas tjera na plač čovjeka koji će umrijeti, a na smijeh čovjeka koji će ozdraviti”.

 
U narodu je poznata ljekovitost rosopasa u liječenju bolesti jetre, žuči i slezene, bolesti očiju, želuca i crijeva. 
 
Dobar je kod reumatskih bolova i gihta, grčeva (bronha, crijeva, želuca, a naročito žuči i grčeva maternice), plućnih bolesti (astma, tuberkuloza, krvarenje iz pluća), srčanih tegoba (angina pektoris, nervoza srca, zabrinutost, niski tlak), neuroza i depresije (lagano smiruje, opušta), bubrega i mjehura (infekcije bakterijama), te u liječenju i sprječavanju rasta bradavica, tumora i karcinoma.
 
Svježi sok na zraku zgusne i potamni, a koristi se u liječenju žuljeva na nozi i ruci, raznih ranica, posjekotina, gnojnih rana, raka kože, vlažnih lišaja, sunčanih pjega, staračkih pjega, osipa, kurjih očiju, suhe kože, sifilisa, tuberkuloze kože, nepoznate kožne erupcije i iritacije, kod gljivica.
Mast se radi od svježeg soka ili tinkture rosopasa i koristi se za liječenje kožnih bolesti, a uništava grampozitivne bakterije.
Za unutarnju upotrebu, sok ili tinktura uzimaju se kod liječenja raka želuca. Rosopas se može miješati s metvicom, stolisnikom, travom ivom, petrovcem, dupčacom, koprivom, preslicom, pirikom, krušinom, pelinom, maslačkom. Za osobe koje žele biti sigurne pri upotrebi čaja neka ga koriste kao kupke za ruke i noge.
Zapadna pučka medicina rabi rosopas za liječenje upalnih procesa, niskog tlaka, apscesa, svraba, žučnih bolesti, kamenca u žuči, žutice te za opuštanje nervne napetosti. U našoj narodnoj medicini rabi se kod raka, bolesti jetre, komplikacija želuca, reumatskih bolova, crva, akni, slabih očiju, crijevnih komplikacija, upale ženskih spolnih organa, konjunktivitisa, prhuta, bolesti očiju, Izgubljenog apetita, artritisa, bolesti kostiju i zglobova, urinarnih bolesti, hemoroida, te za čišćenje ili detoksikaciju i regeneriranje stanica.
U homeopatskoj primjeni kod jetrenih bolesti, komplikacija želuca, komplikacija crijeva, itd.
 
Kontraindikacije. Kod uzimanja pripravaka od rosopasa mimo propisanih uputa, dolazi do težih posljedica kao što su npr. akutna trovanja.