Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Kako liječiti afte?

Jedan od vrlo rasprostranjenih simptoma u ustima su aftozne lezije, odnosno afte.

 

Velika je raznolikost u njihovom načinu nastanka, kao i mjestu gdje se pojavljuju. Mjesto na kome aftozne lezije najčešće nastaju je na sluzokoži usne duplje i to sa unutrašnje strane usana i obraza u predjelu gornje ili donje vilice. Isto tako mogu se naći na lijevom ili desnom rubu jezika kao i u predjelu korijena jezika.

Afte imaju različite oblike, najčešće su to krateraste tvorevine sa bjeličastim središtem. Jako su bolne i to pri svakom pokretu sluzokože usne duplje. Uzroci nastanka su veoma različiti, a nekim slučajevima uzrok se ne može otkriti. Najčešće nastaju uslijed pada imuniteta i jakih avitaminoza, to jest nedostatka vitamina. Afte nastaju i na nervnoj bazi nakon jakih stresova. Također nedovoljna higijena usta i zuba doprinosi većoj kiselosti u ustima i povećanoj mogućnosti nastanka aftoznih lezija.

Uzroci nastanka afti

Uzrok afti nije u potpunosti jasan, no postoje određeni čimbenici koji se povezuju s njihovim nastankom.

Uz pojavu afti najčešće se vežu sljedeća stanja:

Emocionalni stres (zbog povišenog lučenja hormona kortizona)
Fizička iscrpljenost
Prehrana
Manjak vitamina i minerala
Narušeno imunološko stanje osobe
Slabokrvnost odnosno anemija (zbog nedostatka željeza, folata i vitamina B skupine)
Smanjenje broja neutrofilnih leukocita u krvi
Lokalna trauma
Alergijska stanja
Usporen protok u krvnim žilama epitela
Metabolički poremećaji
Hormonalni poremećaji
Kronične bolesti koje dovode do slabljenja imunološkog sustava
Neki lijekovi: aspirin, lijekovi iz skupine NSAR (nesteroidni protuupalni lijekovi), antibiotici, nikotinski supstituti te lijekovi protiv gljivica

Također, postoje i dodatni čimbenici koji imaju ulogu u nastanku afti.

Osobito se ističe faktor nasljeđa, s obzirom da gotovo polovica bolesnika u obitelji ima osobu koja boluje od afti.

Kod nekih žena se pokazalo da se afte češće pojavljuju u drugoj polovici menstrualnog ciklusa. Međutim, veza između endokrinih faktora i afti još uvijek nije razjašnjena.

Gastrointestinalne bolesti, kao što su Chronova bolest i Ulcerozni kolitis, također mogu uzrokovati pojavu afti, s obzirom na smanjenu mogućnost apsorpcije vitamina i minerala.

U određenim slučajevima, afte se mogu pojaviti i kod prisutnosti bakterije Helicobacter pylori.

Postoji još puno različitih uzroka. U suvremenoj stomatološkoj praksi se afte uspješno neutraliziraju sa ‘albotilom’, sredstvom koje se veoma pažljivo u malim količinama nanosi na aftoznu leziju. Na taj način se krater same afte ‘sprži’ i neutraliziraju se svi simptomi.

Međutim, ovo je samo privremeno rješenje. Neophodno je ukloniti uzroke nastajanja aftoznih lezija da same afte ne bi ponovo recidivirale, odnosno vraćale.

Ciklus razvijanja afti u ustima

Afta je čir kružnog oblika, različite veličine, jasno oivičen upaljenim crvenim prstenom. Ove ranice u ustima veoma su bolne, a bol se pojačava pri govoru, prilikom žvakanja ili pokreta u obrazima.

Pojavljuju se iznenada, i to sljedećim redoslijedom: neprijatan osjećaj, peckanje, crvenilo, bol i otok. Ranice se postepeno povećavaju, a proces trajanja je od 3 do čak 30 dana. Glavni simptomi sa bolovima traju nekoliko dana (4-10).

Prevencija

Najbolja prevencija za pojavu afti je: jačanje imuniteta, pravilna ishrana sa puno vitamina, flavonoida i minerala, dovoljno spavanja i svakodnevno vježbanje.

Prirodni lijekovi i ishrana

Terapija za liječenje afti svodi se na podizanje imuniteta, smanjenje bolova i ubrzanje zarastanja.

Prirodni lijekovi su, pored zdrave hrane, beli i crni luk. Protiv bolova i za brže zarastanje pomažu obloge od čaja (kesice) i ispiranje hladnom slanom vodom.

Stručnjaci savjetuju: lavandino ulje, limunov sok ili čaj od kadulje (žalfije). Ove tečnosti treba nanositi prstima na rane ili grgoljiti u ustima.

Kada se pojave afte, treba izbjegavati iritaciju ranica ljutom, vrelom ili ledenom hranom, kao i paste za zube sa natrij-lauril-sulfatom.