Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Liječenje atletskog stopala prirodnim lijekovima

Atletsko stopalo je veoma česta gljivična infekcija stopala.  Nastaje uslijed svakodnevnog nošenja zatvorene i sportske obuće i pojačanog znojenja stopala. Ova infekcija je česta i poslije korištenja javnih bazena i sauna. Manifestira se u vidu crvenila, svraba, pucanja kože između prstiju. Nerijetko se infekcija može prenijeti i na nokte, u tom slučaju su nokti zadebljani, neprijatnog mirisa, a po površini se javljaju bijele pjege.

Evo nekoliko efikasnih metoda kako izliječiti atletsko stopalo:

Žalfija reducira znojenje

Žalfija je vrlo djelotvorna u redukciji znojenja i liječi atletsko stopalo. Može se koristiti za vanjsku upotrebu (kupka za stopala), kao i za unutrašnju upotrebu (čaj ili začin).

Pripremite kupku od žalfije koja reducira znojenje. Kuhajte oko 100 g žalfije desetak minuta u 2 litre vode, zatim presipajte u dublju posudu u koju ste dodali  4 litre vode. Kada se kupka ohladi, držite stopala 30-40 minuta.

Bijeli luk liječi atletsko stopalo

Bijeli luk je moćno sredstvo za liječenje gljivica i bakterija. Može se koristiti za vanjsku i unutrašnju upotrebu. Osim toga, bijeli luk je prirodni antiseptik  i jača imunološki sistem. Napravite oblogu tako što ćete samljeti nekoliko češnja  bijelog luka. Tako samljeven češnjak stavite  u pamučnu čarapu i obujte je. Ostavite da djeluje tokom noći. Ponavljajte postupak narednih šest dana.