Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Kako liječiti uvećanu prostatu biljnim lijekovima?

Preparat koji je dolje predstavljen u sebi sadrži ljekovite biljke: koprivu, zlatnicu, pirevinu, bosiljak, rastavič, kukuruznu svilu i mlječiku. Do potpunog oporavka, uz pravilnu ishranu, dolazi se najduže za šest mjeseci.

 

Benigno uvećanje prostate javlja se kod trećine muškaraca starijih od šezdeset godina, ali se tegobe ne manifestiraju u svim slučajevima. Pored ovog, u najčešća oboljenja ove žlijezde spadaju kronični i akutni prostatitis (upala) i tumori. Uzrokuju ih razne infekcije, kronična upala mjehura i mokraćnih kanala, nepravilna ishrana, pretjerano konzumiranje alkohola i gaziranih pića, nasljedni faktor ali i promiskuitet.

Upala prostate predstavlja obrambenu reakciju organizma na štetne agense, koji mogu biti biološki (bakterije, virusi, gljivice i slično), kemijski, fizički i mehanički, dok uzrok uvećanja i raka muške žlijezde, što nastaju u starijoj životnoj dobi još uvijek nije poznat.

Prepoznajte simptome

Kako bi se na vrijeme otkrili problemi sa prostatom, potrebno je prepoznati sljedeće simptome: slabljenje mlaza mokraće, otežano započinjanje i napinjanje prilikom mokrenja, nepotpuno pražnjenje mjehura, neodoljiv nagon za uriniranjem koji se teško ili nikako ne može suzbiti, nevoljni gubitak mokraće i učestalo mokrenje (danju i noću).

Efikasna biljna mješavina

Travar Zoran Đukić iz Aleksandrovca Župskog spravlja efikasne prirodne preparate koji pomažu u liječenju bolesti prostate.

“Protiv otoka, uvećanja i upale prostate, kao i za otklanjanje bakterija koje su mogući izazivači ovih oboljenja (najčešće ešerihija koli) i infekcija (prenose se na ovaj organ iz urogenitalnog trakta), koristim biljke sa protuupalnim, antibiotskim, diuretskim i sedativnim svojstvima. Moji preparati sadrže koprivu, zlatnicu, pirevinu, bosiljak, rastavič, kukuruznu svilu i mlječiku, koja je možda i najpopularnija kada je riječ o bolestima prostate.

U Bugarskoj se njenom primjenom postižu odlični rezultati u liječenju početnog stadija karcinoma, u smislu usporavanja, pa i zaustavljanja malignog procesa. Oboljelima se, osim biljne terapije, savjetuje i pravilan režim ishrane, ali postoje namirnice koje se moraju izbjegavati, neutralna hrana za umjerenu konzumaciju i ono što treba jesti u većim količinama. Uz to savjetujem i uzimanje nekog multivitaminskog preparata. Pacijenti treba da izbjegavaju kisele i slane namirnice, suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, gazirana pića, hladne napitke i alkohol. Preporučuje se unos što veće količine povrća, voća, posebno u obliku kompota, kako bi se osigurala dobra probava. Loša probava jedna je od otežavajućih okolnosti u izlječenju bolesti prostate, pa je veoma važno riješiti problem sa probavom, a uz to i sprovesti detoksikaciju organizma i psihički ojačati bolesnika.

To je jako zahtjevna terapija, a nju sprovodim od mjesec dana do pola godine, zavisno od slučaja“, objašnjava fitoterapeut.

Najvažnija je detoksikacija organizma

Zoran je po struci profesor fizičkog odgoja, ali već godinama sa velikim žarom istražuje ljekovito biljke i pomaže bolesnim ljudima.

“Pravim individualne terapije za određene bolesti, jer je svaki organizam poseban i zahtjeva drugačije liječenje. Izbor najefikasnije kombinacije biljaka zavisi od uzrasta, spola, konstitucije, tjelesne težine, stanja drugih vitalnih organa, a naročito psihe. Da bi se problem uklonio, mora da se sagleda organizam u cjelini. Nijedno oboljenje ne može se sanirati ukoliko se tijelo ne očisti od otrova, terapija tek tada djeluje i pomaže. U tu svrhu prije liječenja prepisujem čaj za detoksikaciju organizma koji sadrži žalfiju, majčinu dušicu, vranilovku, mentu, travu ivu i koprivu.

Pripremam potpuno prirodne meleme, biljne kapi i čajne mješavine protiv oboljenja sinusa, psorijaze, reume, hemoroida, bronhitisa, ekcema. Imam i preparate za liječenje prostate, jetre, žučne kese, protiv bakterija u mokraći. Godinama sam izučavao fitoterapiju i sakupljao recepte od čobana i starih travara, monaha u manastirima i crkvama, naših i stranih eksperata iz te oblasti. Za sve to vrijeme sakupio sam bogatu biblioteku od 170 knjiga o travama i fitoterapiji, a posjedujem i nekoliko tisuća recepata pisanih rukom. Do dobrog i efikasnog prirodnog lijeka nije lako doći, biljke se prije svega, moraju dobro poznavati, njihov kemijski sastav, vrijeme branja, adekvatan transport, pravilno skladištenje i čuvanje”, ističe Zoran Đukić.