Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Masnoće koje vas ne debljaju

Jedna od najvećih zabluda kada je riječ o prehrani je da masnoće iz namirnica stvaraju masne naslage na tijelu. Baš zbog toga većina ljudi kupuje proizvode s manjim udjelom masti, što je krivo s obzirom da je njihova prirodna masnoća najčešće zamijenjena šećerom.

Mnoge masnoće su zdrave, neke čak pomažu i pri mršavljenju. Primjerice, vitamini poput A, D, E i K, topivi su u masti, što znači da ih tijelo može apsorbirati samo uz prisutnost masti. Njihovo izbacivanje iz prehrane neće vas učiniti mršavijima, ali sasvim sigurno će oslabiti organizam, potaknuti glad i povećati šanse za prejedanjem.

Orašasti plodovi su puni hranjivih tvari, zdravih masti i bjelančevina. Jedan su od najboljih izvora alfa-lenolenične kiseline, što je vrsta omega-3 masne kiseline koja je dobra za srce. Bogati su i L-argininom, aminokiselinom koja jača imunološki sustav, pomaže u zacjeljivanju rana, poboljšava funkciju krvnih žila i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, orasi sadrže topiva vlakna i vitamin E. Vlakna snižavaju kolesterol i glukozu u krvi, dok je vitamin E snažan antioksidans neophodan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

 

Što češće koristite maslinovo ulje kod pripreme jela jer je bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, poput klorofila, karotenoida i vitamina E. Maslinovo ulje je izvrsno za smanjenje krvnog tlaka, u prevenciji raka, dijabetesa, te olakšava astmu i artritis. Pomaže i u održavanju zdrave tjelesne težine.

Avokado je odličan izvor glutationa, snažnog antioksidansa koji čisti i štiti tijelo, uklanja teške metale i bori se protiv slobodnih radikala. Glutation pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava i usporava proces starenja. Avokado je bogat i folnom kiselinom, koja smanjuju učestalost bolesti srca i moždanog udara.

Kokosovo ulje ima antimikrobna, antibakterijska i antikancerogena svojstva. Poboljšava probavu i zdravlje crijeva. Čuva bubrege, jetru i imunološki sustav, a dobar je i za održavanje zdrave težine.

Sjemenke su prvenstveno dobre za srce. Snažni su antioksidansi, a obiluju vlaknima, magnezijem, fosforom, manganom, bakrom, željezom i cinkom. Stoga slobodno navalite na bučine, lanene i sjemenke suncokreta.