Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Koliko je ljekovit taj bijeli luk?

Bijeli luk, odnosno češnjak ušao je u narodna predanja po svojim sposobnostima da tjera vještice i čuva kuću od zlih duhova.

 

Višestoljetno narodno iskustvo i naučna istraživanja se podudaraju u tvrdnjama da bijeli luk djeluje protiv bakterija, gljivica, parazita, smanjuje masti u krvi, sprečava suženje krvnih žila te snižava krvni tlak.

Upotreba bijelog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja, tako što smanjuje povišen kolesterol, smanjuje povećan LDL , koji je poznat kao loš kolesterol, smanjuje sljepljivanje krvnih stanica i sprječava nastanak tromba. Također, bijeli luk smanjuje povećan krvni tlak a utječe i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina. Bijeli luk sprječava prehladu i koristi se u liječenju prehlade, a njegova učinkovitost kod prehlade je i naučno potvrđena.

Bijeli luk povećava obrambene sposobnosti organizma i pomaže organizmu da se izbori sa raznim izazivačima bolesti. Neka laboratorijska istraživanja sugeriraju da bijeli luk ima i antikancerogeno djelovanje. Pokazuje i protuparazitno djelovanje, ako se primjenjuje u velikim količinama. Svježi bijeli luk sadrži alicin, koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno djelovanje, odnosno djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Bijeli luk je najpoznatiji po svom antibakterijskom, antihiperlipidemijskom  i antitrombocitnom djelovanju. Svjež bijeli luk se pokazao efikasnim u borbi protiv E.coli, meticilin rezistentnog Staph aureus, Salmonella enteritidis i Candida albicans u laboratorijskim uvjetima.

Postoji nekoliko važnih sastojaka bijelog luka koji su identificirani kao aktivne supstance i vjerojatno drugi koji još nisu identificirani. Neoštećena glavica bijelog luka sadrži komponentu alin, koji je bez mirisa. Kada se češanj bijelog luka rasiječe, alin dolazi u kontakt sa enzimom alinazom, pri čemu nastaje alicin, nestabilna mirisna komponenta. Svjež luk sadrži najviše alicina, jedne od aktivnih komponenti, ali se on ne može potpuno usvojiti u organizam. Ekstrakt bijelog luka se sastoji i od drugih sumpornih spojeva, koji su topivi u vodi, kao što je S-alil cistein. Ovi spojevi se bolje usvajaju u organizam, a smatraju se odgovornima za smanjenje masti u krvi i sprečavanje nastanka tromba. Brojna klinička istraživanja potvrđuju efikasnost ekstrakta bijelog luka, kod povišenih masti u krvi, tromboza i drugih kardiovaskularnih oboljenja.