Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Bijela vrba protiv reume

U slučaju reume osim liječničke terapije, kao pomoćno ljekovito sredstvo često se preporučuju provjereni narodni lijekovi.

 

Kora bijele vrbe protiv upala

Moćan prirodni saveznik u borbi protiv svih reumatskih bolesti jeste bijela vrba.

Od ove rasprostranjene vrste vrbe ljekovita je glatka kora, koja se guli sa grana i suši u rano proljeće kad počnu da bujaju njeni sokovi. Kora se preporučuje protiv raznih vrsta upala, a dobri poznavatelji ljekovitog bilja posebno naglašavaju značaj bijele vrbe u liječenju bolova u leđima, artritisa i reume.

Prilikom liječenja pazite na količinu

Kora bijele vrbe sakuplja se s drveća starog od tri do šest godina jer je tad najbogatija ljekovitim sastojcima. Nakon sušenja melje se u prah radi lakšeg čuvanja. Međutim, s korom bijele vrbe ne treba pretjerivati u upotrebi, jer sadrži salicin, koji je zapravo biljni ekvivalent aspirina. Narodni ljekari preporučuju da liječenje preparatima ove biljke ne traje duže od tri tjedna, a nikako se ne smiju davati djeci do 12 godina i osobama alergičnim na aspirin.

Čaj protiv kostobolje

Najbolji lijek za kostobolju je starinski čaj za koji je potrebno da pomiješate 40 g kore bijele vrbe, 15 g rastavića, 15 g ljoskavca, 15 g kestenove kore i 15 g ljuski oraha. Sa četiri decilitra vode prelijte dvije žlice ove mješavine i kuhajte 15 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa vatre i poklopite. Ohlađeni čaj procijedite i polovinu popijte ujutro na prazan stomak, a ostatak uvečer prije večere.

Čaj od kore bijele vrbe

Ukoliko ne možete da pronađete sve ove biljke, bol u kostima možete ublažiti još jednim čajem koji se lakše priprema. Dvije žličice osušene i samljevene kore bijele vrbe prelijte sa 150 ml hladne vode, stavite na vatru i pustite da proključa. Nakon pet minuta procijedite čaj i popijte tri šalice dnevno. Zbog sadržaja salicina čaj nikako nemojte da pijete duže od tri tjedna.

Izvor: Žena.rs