Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Liječenje angine

Bolest grla — upala mandula — krajnika

Liječenje ove bolesti uz pomoć prirodnih preparata.
Prvi recept za liječenje angine se sastoji od: Stolisnika, matičnjaka, bijelog sljeza (list i cvijet), sljeza crnog (cvijet i list) u jednakim dijelovima. Sve treba dobro pomiješati i od te mješavine uzeti 2 žlice i kuhati 2 do 3 minute u 300 g vode (3 dcl). Nakon toga ostaviti poklopljeno 10 do 15 minuta. Zatim ocijediti, medom zasladiti i piti 3 puta dnevno prije jela po jednu šalicu. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.
Za liječenje angine dobar je i sljedeći lijek: Korijen bijelog i crnog sljeza sitno isjeckan, u jednakim dijelovima i dobro promiješan. Od te mješavine uzme se žlica i prelije sa 200 g ključale vode te ostavi poklopljeno 10 do 15 minuta. Zatim se ocijedi, doda velika žlica meda i time se ispire grlo a nešto i popije. U težim slučajevima svakako treba ići liječniku.
Recept za liječenje angine: Petrovac i list divlje kupine pomiješati u jednakim dijelovima. Od te mješavine uzeti 2 žlice i kuhati 3 do 4 minute u 3 decilitra vode. Ostala priprema kao u prvom receptu.
Možete oprobati i sljedeći recept: U šalici mlijeka skuhate tri omanja lista duhana ili dvije nepune žlice lulaša. Kad provri, procijedite i tim toplim mlijekom grgljajte više puta dnevno. Ovo mlijeko se ne smije piti jer tjera na povraćanje.