Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita rusomača

Biljka rusomača ima latinski naziv Capsena bursa – pastoris. U narodu je poznata i kao pastirska torbica, torbičica, kesica, šurlin, česlika, goromuk, kokošica, gusomača, tarčužak, parčuška, skrižanj, hoću-neću, siročica, kobulica.

Opisujemo je kao biljku sa nepravilno nazupčanim listovima koji tvore rozetu sličnu onoj u maslačka. Stabljika naraste do 40 cm visine. Vrijeme cvjetanja: od ožujka do studenoga. Sićušni, prljavo-bijeli cvjetovi tvore cvat koji se produlji u izduženi grozd. Na tankim peteljkama vise tada male srcolike komušice, koje su na opip poput kože. Osobitu sklonost za ove srcolike komušice pokazuju kokoši. Čim se snijeg počne topiti i tlo se prestane mrznuti, evo rusomače, svježe i zelene.

Dvije do tri šalice čaja od rusomače dnevno pomažu s velikim uspjehom kod svih vrsta krvarenja, kao primjerice kod krvarenja iz nosa, želuca, crijeva i neredovite menstruacije. Oparak od rusomače daje upravo začuđujuće rezultate u rana, u kojih se krvarenje ne može zaustaviti.

Kod jakih menstruacijskih krvarenja valja piti dnevno dvije šalice oparenog čaja (na jednu šalicu uzme se puna čajna žličica rusomače) osam do deset dana prije menstruacije. Taj čaj koristimo i za reguliranje menstruacije u pubertetu. U doba klimakterija svaka bi žena trebala piti dnevno dvije šalice čaja kroz četiri tjedna, zatim napraviti pauzu od tri tjedna i tada ciklus ponoviti.

Kod hemoroida koji krvare primjenjujemo lagani klistir, sjedeće kupke ili pranje s mlakim oparkom rusomače. Majke, kojima u dojenju nabreknu dojke, neka svježu rusomaču omekšaju nad parom u situ, zaviju ju u dvije marame i još toplu stave na dojke.

Kod krvarenja iz bubrega najtoplije preporučujem dnevno dvije šalice čaja pripravljenog od mješavine rusomače i poljske preslice u jednakim omjerima.

Naša je rusomača – slično bijeloj imeli – ljekovita biljka za reguliranje krvnoga tlaka i može se preporučiti kako kod visokoga tako i kod niskoga krvnog tlaka. Suprotno bijeloj imeli, koju ostavimo u hladnoj vodi tijekom noći, ovaj čaj pripravljamo kao oparak. Pijemo dvije šalice dnevno dok se krvni tlak ne normalizira, zatim prestanemo. Isto tako dobro ljekovito djelovanje kao bijela imela ima rusomača kod menstruacije. I u tom slučaju čaj pijemo samo određeno vrijeme.

Kako se upotrebljava u narodnoj medicini?

Priprema čaja: Uzmemo punu čajnu žličicu na četvrtinu litre vode, oparimo, pustimo da kratko odstoji.

Oblog od bilja omekšanoga na pari: Dvije pune šake rusomače, ako je moguće svježe, stavimo u cjediljku i držimo na pari. Omekšanu biljku stavimo u krpu i položimo na oboljelo mjesto.

Tinktura od rusomače: Svježe bilje, listove, stabljike zajedno s cvjetovima i srcolikim komušicama sitno narežemo i rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo sa 38-40 % žitnom ili voćnom rakijom (bilje mora biti pokriveno), ostavimo da stoji 14 dana na suncu ili na toplom mjestu.