Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Liječenje uz pomoć đumbira

Đumbir se najviše koristi kao lijek protiv prehlade i za poboljšanje cirkulacije. Kada se osjeti drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za zagrijavanje.

 

Čaj od đumbira se priprema tako što se svježi korijen đumbira isječe na kriške koje se stave u zavrijalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode, ili žličicu suhog korijena. Sastojci đumbira se u vodi kuhaju desetak minuta. Po želji se u čaj dodaju med i limun. Nema potrebe da ga cijedimo jer đumbir padne na dno šalice. Ovaj napitak je fantastičan način da se zaštitite od prehlada i virusa koji napadaju respiratorne organe.

Đumbir sadrži desetak spojeva koja djeluju antivirusno. Na prvom mjestu to su seskviterpeni, spojevi koji djeluju na rinoviruse. Gingerol i šogaoli smanjuju bol, snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, sprečavaju kašalj te djeluju blago umirujuće.

Čaj od đumbira preporučuje se i osobama koje treba da se čuvaju moždanih udara, jer đumbir sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

U Aziji postoji tradicija upotrebe đumbira protiv migrene. Kada osjetite da će početi migrena, dvije žličice svježeg ili jednu žličicu suhog đumbira prelijte šalicom ključale vode, promiješajte, nacijedite pola limuna i polako popijte kada se malo ohladi. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana. Na ovaj način smanjuje se intenzitet bola i prorjeđuju se migrenozni napadi, pa je dobro čaj od đumbira piti preventivno.

Pročitajte još o korištenju đumbira u ljekovite svrhe.

U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju bolest putovanja, odnosno ako osjećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.