Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovito djelovanje aronije

Znamo što je aronija, a oni koji ne znaju mogu se upoznati sa ovom ljekovitom biljkom na linku.

Opet je spominjemo, jer detalja o aroniji nikada nije previše. Naime, aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom te vitaminima  B, C i E.

Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Aronija obiluje antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Aronija također blagotvorno djeluje na rad želuca. Ona stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Pored svega spomenutog, aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola u tijelu.

Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Ona blagotvorno djeluje i na naš probavni sustav tako što smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev. Biljka je korisna i kod upale mokraćnog sustava. Ovo voće možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje, jer pomaže  u održavanju idealne tjelesne težine.

Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.

Još neke poznate dobrobiti aronije su: Odličan je izvor antioksidanata, sprečava bolesti srca i krvnih žila, regulira krvni tlak, štiti zdravlje urinarnog sustava, ima protuupalna svojstva, stimulira rad štitnjače, poboljšava pamćenje i koncentraciju, regulira razinu šećera u krvi, jača imunitet, povoljno djeluje na probavni sustav, štiti od virusa i bakterija, pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma…