Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Ljekovitost nara

Nar,šipak ili mogranj, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.

Nar je odličan izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.
Sto miligrama nara sadrži 16 % preporučene dnevne količine vitamina C.
Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze.
Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Smanjuju kolesterol i tlak te ubrzavaju otapanje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze.
Punicalagini su i glavni izvor antioksidativnog djelovanja nara.Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.
Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače.
Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

Koristi soka od nara:


smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka
štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti
jača imunitet
čuva zdravlje zuba
uništava e.coli i stafilokoke
usporava starenje
čuva zdravlje srca i krvnih žila
poboljšava erektilnu funkciju
podiže kvalitetu spermijaUlje nara izrazito je bogato i hranjivo te se može primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva.
Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.
Bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.
Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina liječe, zacjeljuju i hidratiziraju suhu, popucalu, umornu i iritiranu kožu.
Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima.
Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida. Može se koristiti lokalno, oralno i za masažu.
Kao sredstvo za njegu kože obično se miješa s drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osjećaj na koži.
Od njega se izrađuju sapuni, masažna ulja, luksuzna kozmetika za lice i drugi proizvodi za ljepotu.

Primjena nara u kulinarstvu


Od nara se pripremaju želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, ocat i čaj.