Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Maslačak kao prirodni lijek

Maslačak je poznati cvijet za koji se kaže da je prava proljetna salata iz prirode. On krijepi organizam nakon dugotrajne zime, pospješuje rad bubrega, jetre i želuca. Maslačak je poznat i po tome što snižava razinu kolesterola, liječi čireve, ekceme i druge slične kožne bolesti.

Na našu sreću, maslačak je jako rasprostranjena biljka. Možemo ga pronaći gotovo na svakoj livadi, na travnjacima i pašnjacima. Raste po brežuljcima i vrtovima.
Maslačak cvjeta u proljeće, baš u vrijeme kada našem organizmu trebaju vitamini i minerali, kojima maslačak obiluje. Zbog svog gorkog ukusa, maslačak zovu i gorko zelje.
Maslačak je bogat izvor kalija, eteričnih ulja, inulina i raznih drugi tvari koje su potrebne našem organizmu za normalan rad i razvoj.
Svi dijelovi maslačka su ljekoviti.
Ova biljka pospješuje rad bubrega, jetre i želuca. Odlično pročišćava krv, snižava razinu lošeg kolesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti.
Od mladih listova maslačka dobra je salata koja pročišćava krv, poboljšava mokrenje i ublažava bolove u slučaju oboljenja jetre i žuči, a ukoliko od mladih listova napravite čaj, tada imate prirodni lijek koji vam pomaže kod urinarnih infekcija.
Korijen maslačka je dobar jer pospješuje znojenje. To se odražava kao čišćenje i jačanje tijela. On uspješno čisti sluzokožu dišnih organa i vraća snagu. Korijen maslačka se koristi i za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti. Također, korijen maslačka snižava razinu kolesterola u krvi, te regulira menstrualni ciklus. Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji je dobar u liječenju prehlade, bronhitisa i upale desni.