Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

SAVJETI

Naučite kako se ubire i sakuplja ljekovito bilje

Ljekovite biljke danas su jako raširene, i sve više ljudi se uvjerilo u ljekovitu moć ovih prirodnih lijekova. Da bi se ljekovite biljke što bolje iskoristile, potrebno je dobro poznavati način branja i sakupljanja ljekovitog bilja.

susenje ljekovitog biljaPored spomenutog, da bi ljekovite biljke što duže trajale, dok ih ne zatrebamo potrebno je znati kako se koja biljka skladišti do njezine upotrebe u liječenju.

Iako branje ljekovitog bilja na prvi pogled izgleda jednostavan posao, trebamo biti svjesni da to nije tako. Naime, svaki pravi sakupljač ljekovitog bilja mora naučiti dobro raspoznavati biljku koju želi brati jer ima mnogo sličnih vrsta. Nisu sve ljekovite, a ukoliko ste neoprezni, možete neku ljekovitu biljku zamijeniti sa nekom sličnom, ali opasnom biljkom.

Stoga berač mora biti jako oprezan kako u zabuni ne bi ubrao otrovne biljke, i još gore da ih ne iskoristi u liječenju jer može doći do potpuno drugačijeg ishoda. Osim toga, prilikom branja ljekovitog bilja morate znati u koje se godišnje doba bere biljka i koji njen dio treba brati. Dijelovi biljaka se dijele na korijen, list, cvijet i plod, odnosno sjeme. Ljekovito bilje se ne smije brati po rosi i mokrom vremenu jer će se prilikom sušenja onečistiti plijesni, potamniti i tako postati neupotrebljiva.

Dakle, ljekovite biljke beremo po lijepom, suhom, i toplom vremenu i to nakon rose. Nakon sušenja biljka mora zadržati svoju prirodnu boju i izgled. Biljka se ne smije sušiti na zemlji. List, cvijet pa i korijen ljekovite biljke suše se u hladu, na prozračnom. Najbolje je biljku sušiti na tavanu na plahti. Tamo ima najviše zraka, odnosno propuha, a do biljke ne može doći ni prašina ni dim. Na suncu se suše samo neke biljke, list podbjela, čička i slične biljke, te sve vrste korijena. Ljekovite biljke se moraju tako dugo sušiti dok se ne lome prstima.

Zrno, odnosno plod ljekovitih biljaka bere se kad je potpuno zreo. Međutim neki se plodovi beru polu zeleni.

Pupoljci se beru dok se još nisu potpuno razvili. Suho bilje treba staviti u polivinilske vrećice i objesiti na suho mjesto. Najbolje na čistom zračnom tavanu. Ubrane biljke kao lijek djeluju 12 do 18 mjeseci od vremena branja, nakon čega izgube svoju ljekovitost. Tada ih valja zamijeniti svježim ljekovitim biljem.

Biljke koje za vrijeme sušenja izgube svoju prirodnu boju i svoj specifični miris ne vrijede i treba ih baciti. Ljekovito bilje trebaju ubirati i sakupljati samo one osobe koje ga dobro poznaju. Ako niste sigurni u ljekovite vrste, onda vam preporučujemo da to prepustite stručnim osobama.