Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Ovo o dinji sigurno niste znali, a valjalo bi da znate

Dinja u svom bogatom sastavu posjeduje i zavidnu količinu vitamina. Pored fosfora, kalcija, kalija, magnezija, dinja je bogata i vitaminom C te beta-karotenom.

 

Zahvaljujući visokom sadržaju vode, čak oko 88% od ukupne mase, te niskim sadržajem šećera i ugodnom mirisu i okusu, idealno je ljetno osvježenje.
Kalij i voda iz dinje potiču rad bubrega, a ovi slatki plodovi, koji spadaju u skupinu tikvenjača, pomažu reguliranju krvnog tlaka, zbog vlakana koje sadrže olakšavaju probavu i ublažavaju nadutost.
Snažni antioksidansi koje dinja sadrži, vitamin C i beta-karoten, pomažu očuvanju zdrave kože i nastanku preplanulog tena u ljetnim mjesecima. Dinju treba jesti što više dok je ima, a za to postoje najmanje tri jako dobra razloga.
Dinja vas neće udebljati, ona osvježava organizam i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu.
Neka nova istraživanja tvrde da beta-karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i oralnih formi.
Biljna vlakna povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za liječenje nadutosti stomaka. Kalij, koga ima čak 300 miligrama u sto grama dinje, pomaže organizmu da se oslobodi od viška natrija i na taj način snižava krvni tlak. Naravno, da bi se postigao efekt, dinju treba jesti redovno.
U narodnoj medicini ovaj plod predstavlja lijek za osvježenje i smirenje.