Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Papaja

Strani nazivi za papaju su:
 
Engleski – Papaw
Francuski – Papayer
Njemački – Melonenbaum, Papaya
Slovenski – papaja
Talijanski – papia
Djelotvornost papaje ponajprije ovisi o tome jesu li preparati – kapsule, tablete, sok, razni napitci pripremljeni od ženskog ili muškog drveća jer više papaina daje žensko drvo, a skrutnuti i osušeni mliječni sok dobiva se iz starijeg ploda i kvalitetniji je nego isti pripravak od mlađeg ploda papaje. To vrijedi i za list i korijen, ali važna je metoda sušenja mliječnog soka. Mliječni sok (latex) kojega ima u svim dijelovima papaje, skrućuje se i suši na različite načine. Preparati koji sadrže papain pomažu u razgradnji masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata, a danas se najviše rabe za razgradnju masnog tkiva kod predebelih osoba. Papain se dodaje i drugim poznatim prirodnim antioksidansima.
 
Mliječni sok se rabi za liječenje beri-beri bolesti, bolesti kože – psorijaze, te raznih kožnih nečistoća, crijevnih nametnika, zatvora i za detoksikaciju probavnog sustava, bolesti uzrokovanih mikrobima i bakterijama kao što su Candida albicans, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureua, Salmonella typhi.
Dobro je prirodno sredstvo za opuštanje mišića.
 
U mliječnom soku listova ima karpaina, iz kojega se dobiva papajacin a koristi se za liječenje astme (puše se listovi papaje), za bolove živca i kao antioksidans, protiv kožnih i stomačnih oboljenja, za čišćenje organizma.
Papaja je odličan:
 
amebocid
antihelmetik
antikancerogenik
antimikrobik
antioksidans
dermetik
detoksikant
dispeptik
laksativ
metabolik
sedativ
stomahik