Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

SAVJETI

Prehranom protiv povišenog kolesterola

Nema smisla poricati činjenicu da je zdrava prehrana prva linija obrane kada je u pitanju kolesterol. Ove namirnice trebali biste smanjiti u svojoj prehrani ili čak potpuno eliminirati ukoliko vam je dijagnosticiran povišen kolesterol.

Proizvodi od punomasnog mlijeka u tom slučaju nisu dobri
 S proizvoda poput sladoleda ili punomasnog sira prebacite se na dijetne jogurte ili na manje bogate mozzarella sireve.
Izbjegavajte prerađene mesne proizvode
 Kobasice, salame, hrenovke i slični proizvodi loše će utjecati na razinu kolesterola, kad ih kupujete tražite one s manje masnoća poput pilećih hrenovki i kobasica.
Pomfrit treba izbjegavati
 Kaže se da je pomfrit pravi ubojica. Ne postoji gotovo ništa gore što možete učiniti za povišeni kolesterol od naručiti veliku porciju pomfrita.
Tropska ulja
 Kokosovo ulje, avokadovo i sl. Iako razina lošeg kolesterola u njima varira pokušajte ih zamijeniti uljima koja sadrže zdravije masnoće poput maslinovog.
Kolači
 Kolači, posebno tvornički upakirana slatka peciva i kolači.

Ali postoje i namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv povišenog kolesterola. Ovo su neke od njih, pa ih ukomponirajte u svoju prehranu.

Bademi su dobri
 Samo četvrtina šalice badema dnevno može sniziti razinu kolesterola za oko 4,4 posto, tvrde znanstvenici. I ostali orašasti plodovi su dobri, ali bademi predvode, naravno ne oni prženi na ulju, nego neprerađeni.
Zobena kaša za dobar kolesterol
 Instant pakiranja u vrećicama jednako su dobra koliko i tradicionalna zobena kaša. Poseban učinak ćete postići ukoliko kaši dodate neko šumsko voće.
Morski plodovi neće štetiti krvnim sudovima
 Riba bogata Omega-3 masnim kiselinama spada u skupinu namirnica poznatih po „dobrim“ masnoćama, a posebno riba poput lososa i tunjevine.
 Crveno vino
 Čaša kvalitetnog crvenog vina može vam pomoći sniziti kolesterol i u borbi protiv ostalih srčanih oboljenja.
Soja
 Sojin grah i općenito proizvodi od soje pomažu smanjiti kolesterol.