Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Maceriranje nadzemnog dijela biljke

Macerati i destilati rade se od nadzemnog dijela (herba) ljekovitih biljaka.

Blaženi čkalj (Herba Cardi benedicti)

 Blaženi čkalj je vrlo poznata ljekovita biljka koju su posebno cijenili benediktinci. Blaženi čkalj sadrži ljekovite tvari koje liječe želučane tegobe, jetru i bolesti nervnog sustava. Ta je biljka prisutna kao macerat u mnogim gorkim likerima i travaricama, ali i destilat se koristi za komponiranje arome nekih likera. Jedan od takvih likera je i poznati benediktiner.

Izop (Herba Hysoppi)

 Izop se koristi prvenstveno kao macerat za dobivanje dobrog okusa u pripremi travarica. Alkoholni destilat izopa otklanja tegobe dišnih organa (astma, upala sluznice, katari), a koristi se i kao poboljšivač (bonifikator) arome likera i travarica.

Kadulja (Folia salviae)

 Kadulja je autohtona ljekovita biljka Hrvatske. Sadržaj i sastav eteričnog ulja »dubrovačke žalfije« mjerilo je svjetske kvalitete u odnosu na druge vrste kadulja. Ljekovita svojstva kadulje prije svega su u otklanjanju tegoba dišnih organa jer dezinficira sluznicu. Macerat kadulje rjeđe se koristi za pripremu likera i travarica. Međutim, destilat je zastupljen u mnogim biljnim likerima pa i travaricama. Travarica je nezamisliva (pogotovo klasična dalmatinska) bez kadulje bilo u obliku destilata (što je bolje) ili macerirane (ali ta je vrlo gorka).

Kičica (Herba Centaurri minoris)

 Kičica je poznata ljekovita biljka, po ljekovitom djelovanju slična srčaniku. Ljekovita svojstva kičice su višestruka i koriste se za uklanjanje želučanih tegoba i živčanih napetosti. Macerat kičice koristi se u mnogim gorkim likerima i rakijama, (Feinbitter, Halb und Halb itd.). Kičica je idealna biljka za sve manje i više-složene travarice.

Lazarkinja (Herba Aserulae odoratea)

 Ljekovita svojstva lazarkinje su dosta izražena, a macerat lazarkinje osnovni je sastojak cijenjene votke Subrowke (u svakoj boci Subrowke nalazi se dio bilja lazarkinje). Macerat i destilat lazarkinje se koristi često u proizvodnji travarice jer daje posebno ugodan miris i okus.

Matičnjak (Folia Melissae)

 Matičnjak je autohtona biljka Mediterana. Koristi se protiv nadimanja u želucu i crijevima. Macerat matičnjaka ima prilično rijetku osobinu: gorak okus i ugodnu, osvježavajuću aromu i okus koji podsjeća na limun. Zbog tih karakteristika macerat i destilat matičnjaka koriste se u mnogim likerima i rakijama jer poboljšavaju okus i miris travarice.

Mažuran (Herba Majoranae)

 Mažuran je autohtona mediteranska biljka a destilat mažurana koristi se za pojačavanje arome biljnih likera i rakija. Naime, opće je pravilo da se pripravak nekih ljekovitih biljaka (macerat, destilat) koristi kao osnovna »nota« likera, a drugi dodaci služe za pojačavanje temeljnih aroma. Pripravci mažurana služe u likerskoj industriji upravo za to, a to je primjenjivo i u proizvodnji travarica.

Pelin (Herba, Flores Absinthii)

 Pelin je od davnina poznata ljekovita biljka koja se koristi za otklanjanje želučanih tegoba i probavnih smetnji. Macerat i destilat (Aetheroleum absinthum) koriste se za pripremu gorkih likera (pelinkovac npr.). Eterično ulje pelina sadrži alkaloid tujon koji spada u grupu opijata, te se treba koristiti u vrlo ograničenim i malim količinama.

U proizvodnji likera i travarica koriste se eterična ulja, odnosno destilati i mnogih drugih biljaka, primjerice ružmarina (Folia Rosmarini), majčine dušice (Herba Thymt), listovi naranče, limuna i drugo.