Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Ljekoviti sljez

Čajevi od crnog i bijelog sljeza uvijek se pripremaju u hladnoj vodi jer bi vruća uništila korisne sastojke. Obje biljne vrste bogate su sluzima te korisne za probavne i dišne putove.

Razlikujemo bijeli sljez (Althea officinalis)i crni sljez (Malva sylvestris). Djelovanje im je slično, no od bijelog se češće rabi korijen, a od crnog listovi i cvjetovi.
Bijeli sljez dobro je poznat po umirujućim i protuupalnim svojstvima, pa se često propisuje za smirivanje suhoga kašlja i liječenje drugih bolesti dišnih putova kao šio su upala grla i bronhitis. U vanjskoj upotrebi (kad se primjenjuje kao oblog) vrlo je učinkovit u liječenju nadmenoga zubnog mesa, čireva, akni i opeklina. Zbog visoke razine sluzi u korijenju bijelog sljeza ta biljka ima sposobnost smanjivanja upalnih procesa.
Istraživanja su pokazala i antiseptičko djelovanje bijelog sljeza te njegovu sposobnost da se bori protiv infekcija poticanjem rada imunosnog sustava u organizmu. Bijeli sljez može se uzgojiti iz sjemena. Posijte sjeme u proljeće u vlažnu zemlju na mjestu do kojeg dopire mnogo sunca. Korijenje se iskopava u jesen, i to dvije godine nakon početka uzgoja, a potom suši. Listovi se katkad beru ljeti za pripremu čajeva.
Crni sljez umirujuće djeluje na bronhije, pa se najčešće rabi za smirenje kašlja i bolesti bronhija. Također se može uzimati za smirivanje upala u probavnom traktu te za liječenje simptoma zatvora i katara debelog crijeva. U vanjskoj upotrebi crni sljez smiruje nadraženost kože i pomaže kod tegoba u ustima. Stoga se čaj od crnog sljeza može stavljati na desni djeteta za smirenje bolova kod nicanja zuba. Crni sljez sije se u kasno proljeće, na suncu ili u polusjeni. Rasle na dobro dreniranom tlu, čak i ako je siromašno hranjivima.
 
OPREZ! Uzimate li druge lijekove, prije uporabe bijelog sljeza posavjetujte se s liječnikom jer sljez može utjecati na njihovu učinkovitost.

Čaj od crnog sljeza protiv čira na želucu

 
SASTOJCI: 2 žličice listova i cvjetova sljeza, šalica vode
Prelijte sljez hladnom vodom i ostavite nekoliko sati. Prije upotrebe lagano zagrijte.
Ujutro i navečer, na prazan želudac, u razmacima i u manjim gutljajima popijte šalicu toplog čaja. Pritom pet minuta ležite na leđima, pet minuta na lijevoj strani, pet minuta na trbuhu i pet minuta na desnoj strani. To će obložiti želudac sluzima koje će ga zaštititi. Na isti se način može upotrijebiti i čaj od bijelog sljeza.

Čaj i kapi za nos od bijelog sljeza

 
SASTOJCI: žlica korijena bijelog sueza, 2 dl vode
Usitnjeni korijen prelijte hladnom vodom, namačite osam sati i procijedite. Pripremate li kapi za nos, stavite samo 50 mililitara vode. Svakog dana treba ih pripremati svježe. Pijte čaj u malim gutljajima. Kapi uzimajte nekoliko puta na dan – po tri, četiri kapi u svaku nosnicu.