Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Uzgojite sebi vlastite biljne lijekove

Čak i vrtlarski početnici lako mogu uzgojiti korisno bilje jer ono ne zauzima puno mjesta, ne treba ga gnojiti, a otporno je na bolesti i štetnike.

Ljekovito bilje nije zahtjevno i lako se može uzgojiti prema uputama na vrećici sa sjemenjem. Još je jednostavnije kupiti malo veću biljku u lončiću te je presaditi na željeno mjesto. Također, možete u prirodi sakupiti sjeme samoniklog bilja i posijati ga u vrt. Neke biljke, poput ružmarina, kadulje, lavande i mirte, lako je razmnožiti reznicama. To se radi tako da se od sredine ljeta do sredine jeseni oštrim nožem ili skalpelom odreže mladica dugačka 10-15 centimetara. Reže se neposredne ispod lisnog čvora jer se ondje nalaze stanice koje potiču rast. Odaberu se zdrave, snažne mladice bez cvjetnih pupova. Potom se odrežu listovi s donje trećine stabljike. Reznice potom možete umočiti u med te umetnuti u posudicu napunjenu mješavinom za sadnju. Dobro zalijte i pokrijte plastičnom vrećicom kako bi se sačuvale vlaga i toplina. Svakih neko liko dana ih prozračite. Za nekoliko tjedana reznice će se ukorijeniti. Druga metoda jest da pripremljenu reznicu smjestite u čašu vode na mjesto s neizravnom svjetlošću i svakih nekoliko dana mijenjate vodu. Za tjedan, dva stvorit će se korijen, pa se reznica može posaditi u vrt ili u posudu. Bilje s puzajućim korijenjem, poput metvice, gaveza i sapunike, najlakše je razmnožiti tako da se biljka iskopa u proljeće ili jesen, a korijen se izreže na komade dugačke pet-deset centimetara pazeći pritom da svaki ima rastuće pupove. Potom se posade u posudu ili kompost.

Za biljni vrt u zatvorenom važni su osunčani prozor i zalijevanje

Mnoge vrste ljekovitog i začinskog bilja mogu uspijevati i na prozorskoj dasci. Posude s biljem treba svakodnevno pomalo zakretati kako bi svi dijelovi dobili istu količinu sunca i svjetla. Važno ih je i redovito zalijevati.

Kamenjari i kameni zidići “griju” biljke i pomažu im da rastu

Većini ljekovitog bilja najbolje će odgovarati sunčano mjesto zaštićeno od vjetra te pjeskovito tlo. Kamenjari i mjesta uz kamene zidiće najbolji su izbor. Kamen danju skuplja toplinu koje isijava noću te podiže temperaturu, što odgovara bilju.
Ljekovito i ukrasno bilje dobri su susjedi
Ljekovito bilje lijepo će izgledati u cvjetnjaku, ali i zaštititi druge biljke. Tako lavanda posađena ispod ruža tjera lisne uši, a tušanj čuva vlagu u tlu.
Sobna biljka koja ne služi samo za ukras
Aloja (aloe vera) uzgaja se kao i svaka druga sobna biljka. Gel istisnut iz listova liječi opekline, pomaže kod rana, ogrebotina, psorijaze, ekcema i čireva.

Lovor i ružmarin prezimljuju u kući

U hladnijim krajevima ružmarin, kadulja i lovor zimi se moraju unijeti u kuću. Starije biljke mogu prezimiti vani ako se pokriju slamom ili flisom.