Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Prirodni lijekovi za smanjivanje visokog krvnog tlaka

Ako imate simptome hipertenzije, odnosno krvni tlak 140/90, pokušajte ga regulirati nekom od dole opisanih metoda.

Prvi korak u borbi protiv visokog krvnog tlaka trebao bih svakako biti odlazak liječniku. Posjeta liječniku je jako bitna, pogotovo što visok krvni tlak može biti drugorazredna hipertenzijska bolest koja u većini slučajeva bude izazvana nekim bubrežnim problemima.

Naš najiskreniji savjet, kao prvi korak protiv visokog tlaka jeste da prestanete sa pušenjem. Kao i uvijek, cigarete su opasne po zdravlje, pa tako loše utječu i na krvni tlak. Pušenje oštećuje arterije i dovodi do otežane cirkulacije krvi kroz krvotok, što za posljedicu ima povišen krvni tlak.

Unos soli u organizam treba smanjiti, a povećati unos kalija. Previše sode ‘natrij’ koja se unosi putem soli u hrani izaziva zastoj tečnosti, što na kraju predstavlja opterećenje za rad srca i cirkuliranje krvi kroz krvotok. Povećan unos kalija u organizam blagotvorno djeluje na organizam tako što smanjuje posljedice natrija, te ga izbacuje iz tijela u potpunosti. Kalij je dosta prisutan u celeru, ribi, banani, potočarki, paradajzu i nekim multi-mineralnim dodatcima.

Kalcij i magnezij imaju veliku ulogu za očuvanje zdravlja vašeg srca. U slučaju da se začepe krvne žile, kalij i magnezij će vam pomoći da ih vratite u normalno stanje. Također, ova dva minerala reguliraju ritam otkucaja srca i čitav živčani sustav. Magnezij je u tijelu potreban da bi se lakše preradio kalcij, pa odatle i dolazi ideja da ova dva minerala rade zajedno. Namirnice koje su bogate ovim mineralima su: mlijeko, sir, riblje ulje, orahova kora i osušena marelica.

Previše kofeina koji se u organizam unosi ispijanjem kave i sličnih vrućih napitaka je povezan sa povišenim krvnim tlakom. Zato, ako ste se poželjeli nekog toplog napitka, slobodno oprobajte zeleni čaj. U zelenom čaju ima dosta manje kofeina, a znatna količina polifenola koji blagotvorno djeluje na srce i krvne žile.

Plodovi gloga su odlični suborci u borbi protiv povišenog krvnog tlaka. Naime, ovi plodovi izazivaju istezanje krvnih žila, otvarajući tako vene i arterije što rezultira boljem protoku krvi. Ako je protok krvi dobar, tada srce radi sa minimalnim naporom i čovjek se osjeća zdravo.

Aromaterapija je veoma dobra u borbi protiv visokog krvnog tlaka. Uzmite neki cvijet, i uživajte u mirisima prirode.

Omega 3 masne kiseline štite organizam od visokog krvnog tlaka. One održavaju cirkulaciju u granicama normalnog – zdravog ritma, a najviše ih možete pronaći u ribljem ulju od skuše, sleđa i sardine. Također, omega 3 masne kiseline možete pronaći i u lanenom ulju.

Đumbir olakšava protok krvi, tako što širi vene u našem tijelu. On olakšava cirkulaciju i stimulira rad srca čineći ga tako snažnijim i zdravijim općenito.

Prehranom regulirajte krvni tlak