Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Probava nam govori koliko smo zdravi ili bolesni

Smatra se da su dvije stolice, odnosno dvije nužde dnevno znak dobre probave kod čovjek. Također, ukoliko nakon jela želite pomoći svom želucu i crijevima da lakše probave hranu, trebali biste poći u lagan šetnju.

 

Iako se razlikuju od čovjeka do čovjeka, izgled i učestalost stolice mogu otkriti što se zapravo odvija u njegovom  tijelu, tvrdi popularni američki televizijski liječnik dr. Mehmet Oz.

Naime, on smatra da bi idealno bilo imati dvije stolice dnevno te da prehrana, tjelesna aktivnost, unos tekućine, životni ritam, stres i korištenje lijekova utječu na to koliko često obavljate veliku nuždu.

Simptomi na koje trebate obratiti pažnju, prema njegovim riječima su naizmjenična razdoblja zatvora i opstipacije, prisutnost sluzi ili krvi te stolica koja izgledom podsjeća na katran. Ti simptomi mogu upućivati na bolesti pa se savjetuje posjeta lijčniku.

Mladi mogu imati problema s probavom zbog raznih dijeta

S druge strane, problemi nadutosti, tvrde ili tanko kalibrirane stolice te one u komadićima nisu bolest, nego funkcionalne smetnje koje predstavljaju „boljku sadašnjice“.

Dijareja označava pojačanu peristaltiku crijeva te se može pojaviti kao posljedica stresa. Kad stres nestane, simptomi se smire, no ako potraju, poželjno je obaviti dodatne liječničke pretrage.

Uzroci mekane stolice mogu biti višestruki, pa je poznato da takva stolica može biti posljedica nekih oblika infekcija, funkcionalnih smetnji, parazitnih, upalnih ili tumorskih bolesti.

Koje su biljke dobre za probavu?
Bundeva
Šljiva
Anis
Mažuran
Cikorija

Oko devedeset posto ljudi koji dolaze na liječenje ima teškoće sa stolicom koja se na neki način promijenila u odnosu na prije.

Prva pomoć za neurednu stolicu

Također, sve je češće riječ o mlađoj populaciji, pretežno djevojkama u pubertetu koje po sedam do deset dana ne mogu regulirati probavu, što je posljedica štetnih dijeta i opterećenosti izgledom. Opstipacija je posljedica nedovoljnog unosa tekućine i neškrobnih biljnih vlakana (integralni kruh, voće, povrće, mahunarke). Za zdravlje crijeva važno je izbjegavati prženu hranu i suhomesnate proizvode. Također, treba ograničiti unos kravljeg mlijeka, a pojačati unos žitarica poput zobi, kukuruza, ječma i lana, povrća poput kupusa, bundeve, tikve i špinata te od voća suhih šljiva.

Kod proljeva je važno nadoknaditi tekućinu i elektrolite. Simptome će ublažiti čaj od kamilice, matičnjaka, metvice Ili kadulje, ali i đumbir koji umiruje crijeva, ublažava grčeve, bolove i vodenastu stolicu.