Rajčica će ukloniti loše bakterije iz tijela

Moreplovci su otkrili rajčicu u Peruu i dopremili ovo povrće u Europu još u 15. stoljeću. Čak 300 godina smatralo se da je to biljka lijepih cvjetića i plodova, ali da je otrovna.

Otkad je otkriveno da je jestiva, zdrava hrana, uzgojeno je bezbroj sorti koje zadovoljavaju sve estetske zahtjeve. Također, križanjima ove biljke utjecalo se i na okus njezinog ploda.

Danas su poznata i mnoga ljekovita djelovanja ove povrtne biljke. Naime, radi se o namirnici koja se ubraja u superhranu. Plodovi su puni antioksidansa koji aktiviraju djelovanje vitamina A,E,C i B. Rajčica ima jako visok postotak kalija, a pored toga u tim crvenim plodovima pronalazimo i rijetke minerale poput kobalta, cinka i nikla. Cijelom nizu ljekovitih djelovanja pripomaže prirodni hormon kortizoe, karoten, eterična ulja, organske kiseline i druge tvari. Prema američkom Nutrition Almanacu, plod rajčice sadrži gotovo 10.000 supstancija, među kojima treba izdvojiti izuzetno velike količine karotena likopena koji štiti od raka.

Bogatstvo kiselina regulira probavne sokove, djeluje na rad crijeva, pomaže pročišćavanje jetara, protoku žuči te oslobađa sluz prilikom bronhitisa. Rajčica jako dobro djeluje na rad srca i bubrega, pomaže kod reume, gihta i artritisa. To je razlog da oni koji pate od reume svaki dan popiju po čašu prirodnog soka od rajčice. Također, muškarcima se preporuča da što češće piju kuhani sok rajčice, jedu juhu i umak jer, prema istraživanjima, kuhana rajčica za 50% smanjuje rizik od raka prostate. Rajčica snižava krvni tlak i potiče apetit, ali nema bojazni jer je siromašna kalorijama. Zovu je čistačem budući da u crijevima uništava loše bakterije.

Ima i psihološki učinak jer potiče optimizam i dobro raspoloženje, što je posebno važno rekonvalescentima i osobama koje su podložne stresu.

Facebook Comments