Šljive – superhranjive, a niskokalorične

Na spomen šljive začas ćemo zamisliti bakin pekmez, kompot, kolače i knedle sa šljivama, rakiju šljivovicu… no sezona svježih plodova savršena je prilika da u šljivama što više uživamo izravno “s grane”.

Upravo u svježem obliku šljive zadržavaju maksimalnu količinu hranjivih tvari. Ako ih kuhamo i pečemo, izgubit će se znatan dio vitamina, enzima, antioksidansa i drugih sastojaka koji ne podnose visoke temperature.
Svježe šljive imaju nisku energetsku vrijednost (otprilike 45 kalorija na 100 grama), a superhranjive su. Ovo drevno voće, koje se uzgajalo još u antičko doba, sadrži obilje lako probavljivih prirodnih šećera i vlakana te klorogensku kiselinu i katehine – moćne antioksidanse koji uravnotežuju masnoće u krvi i štite srčanožilni sustav.
Šljive su vrlo dobar izvor vitamina C, a bogate su i beta-karotenom (poznat je i kao provitamin A) te vitaminima B skupine koji štite živčani sustav i pospješuju metabolizam ugljikohidrata.
Šljive kao zamjena za šećer

Šljive prirodno sadrže sorbitol koji se u proizvodnji dijetetskih slastica koristi kao zamjena za šećer. U mineralnom bogatstvu ovih slasnih plodova prednjači kalij, a u šljivama ima i magnezija, kalcija, željeza, bakra, fosfora…
Šljive reguliraju probavu, pročišćuju organizam, jačaju imunitet i umne sposobnosti.Najbogatiji okus i najveću koncentraciju hranjivih tvari imaju posve zrele šljive – ni pretvrde, ni premekane. Pri kupnji birajte prirodno uzgojene, čvrste i neoštećene. Na površini svježih plodova prirodno se nalazi tanki “bijeli sloj” koji ih štiti od isušivanja.

I suhe šljive obiluju dragocjenim nutrijentima. Odličan su dodatak jelima, a poznate su kao prirodni lijek za konstipaciju (zatvor).

Facebook Comments