Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Toksično ljekovito bilje – Bijeli bun

Ljekovito djelovanje. U pučkoj medicini ova biljka ima dugu tradiciju, a rabi se za liječenje bolesti oka, naročito za širenje zjenice, bolesti živaca, naročito kod maničnih depresija, epilepsije, nesanica te bolesti želuca i crijeva. Također dobra je za liječenje kronično bolnih grčeva želuca, crijeva i čmara, trbušnih tegoba i bolova, viška želučane kiseline, čira na želucu i dvanaesniku, raznih rana na želucu i crijevima, zatvora, za smirenje proljeva, te za poticanje crijeva na rad, ženskih bolesti kao što su bolni grčevi maternice i vrata maternice, neuralgija, bolesti mokraćnog sustava odnosno grčeva mokraćnih organa i bolova, bolesti respiratornih organa, svih oblika astme, hripavca, tuberkuloze, znojenja kod tuberkuloze, bolesti jetre, žuči, žučnih kanala i bolnih grčeva žuči.

 
Bijeli bun liječi bolesti srca, Parkinsonovu bolest, trovanja, i to morfijem, muscarinom, opijumom i druga.
Zapadna pučka medicina bijeli bun rabi za liječenje bolova, bolesti živaca, bolnih grčeva općenito, te grčeva crijeva, želuca, urinarnog trakta, noćnog znojenja, očnih tegoba, Parkinsonove bolesti, prehlade, srčanih komplikacija, trovanja s morfijem, upalnih stanja, kao i za smirivanje i za stimuliranje nervnog sustava.
 
Kontraindikacije. Osobe oboljele od glaukoma i srčanih komplikacija ne smiju uzimati preparate bijelog buna ni u kojem obliku.
Cijela biljka – Herba Scopoliae – Uzima se:
 
srednja pojedinačna doza 0,05 grama
najveća pojedinačna doza 0,2 grama
najveća dnevna doza 0,6 grama
 
Simptomi trovanja. Suhoća usta, osjećaj pečenja, tegobe sa gutanjem i govorom, crvenilo kože, povišen očni tlak praćen s tegobama vida, jaka žeđa, veće količine izazivaju narkotičko djelovanje, depresiju, halucinaciju, delirij, te zastoj ili sprječavanje memorije.