Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

SAVJETI

VRIJEME JE ALERGIJA NA AMBROZIJU

Pelud ambrozije je jedan od jačih poznatih alergena. Klasični simptomi su crvenilo očiju,začepljenje nosa, suzenje, kašalj, kihanje, otežano disanje, astma, promjene na koži.

Od polovice kolovoza do kraja rujna osobe alergične na ambroziju proživljavaju vrlo teško razdoblje u godini. Muku muče s nizom gore navedenih simptoma. Ova neugodna alergija može se pojaviti u svakoj životnoj dobi. Mnogi koji se susreću s tom biljkom, koja je česta u nasadima suncokreta, soje, šećerne repe, kukuruza i krumpira, ali i u urbanim područjima, ni ne znaju uzrok svojih tegoba, a još manje kako biljka izgleda. Najviše je rasprostranjena u Slavoniji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i primorsko-goranskom području. Pelud ambrozije za vjetrovitog vremena rasprostire se i do 600 kilometara, pa se može prenijeti iz Mađarske ili Lombardije, susjednih područja koje također imaju problem s rasprostiranjem ove biljke.

Najveće su koncentracije peludi u ranim jutarnjim satima i prijepodne.Potrebno je svaki dan promijeniti odjeću i oprati je, kao i kosu na koju se hvata pelud. Poželjno je boraviti na visinama iznad 800 metara ili na moru, gdje peludi ambrozije nema ili je prisutna u manjim količinama. Preporučuju se šetnje i boravak u prirodi nakon kiše, jer je tada koncentracija peludi u zraku niska ili je uopće nema. Glavni način uništavanja ambrozije jest čupanje biljke iz zemlje, dakle sa korijenom, čime se smanjuje broj aktivnih biljaka. Međutim, redovito košenje trave svaka tri tjedna također je učinkovit način smanjenja broja peludnih zrnaca u zraku.

U prirodi postoji nekoliko biljaka, koje će vam pomoći u otklanjanju simptoma, ali vas mogu i izliječiti od alergije, ako ih redovno i dugotrajno uzimate :

Tisućljetni crni kim
Ulje crnog kima -S obzirom na njegovo protuupalno, imuno modulacijsko i antihistaminsko djelovanje, jedan je od prvih izbora za ublažavanje i prevenciju alergijskih tegoba. Ublažava sve simptome alergije i olakšava disanje, a antibiotskim djelovanjem sprječava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz alergije.

Pije se u dozi od 20-30 kapi tri puta dnevno, nakon obroka,ili prema uputstvu na pakiranju. Mogu ga koristiti i djeca.

Kvercetin
Prirodni antihistaminik kvercetin ublažava simptome alergije, pogotovo ako se uzima u kombinaciji s vitaminima C, E i B12 i mineralima cinkom i kalcijem.
Ovaj antioksidans nalazimo u bobičastom voću, grožđu, ljubičastom luku, jabukama i crnom čaju.
Preporučena doza iznosi između 200 i 400 miligrama tri puta dnevno.

Kopriva
Dnevna je doza od 600 mg ekstrakta koprive, znanstveno je dokazano, ublažila simptome peludne hunjavice kod 60 % tretiranih pacijenata. Alergiju također možete ublažiti i čajem od koprive.

Ostale korisne biljke: Ulje noćurka i ulje lana, zbog esencijalnih masnih kiselina koje sadrže, također djeluju protuupalno i ublažavaju simptome ako se uzimaju dulje vrijeme.

List crnog ribiza u obliku čaja ili tinkture regulira pretjeranu imunološku reakciju.

Hidrolat rimske kamilice ublažava crvenilo i svrbež očiju, dok će inhalacija eteričnih ulja ružmarina i paprene metvice uvećati prohodnost gornjih dišnih putova.

Repuh ili lopuh može također suzbiti simptome alergija. Ne uzrokuje umor i pospanost pa ga alergični ljudi rado uzimaju.

Ispiranjem usta i nosa čajem od kadulje, također pomaže ukoliko ste alergični, a nosnice mažite domaćim maslinovim uljem.

Iako nam zadaje poprilično muka, ambrozija se u pučkoj medicini upotrebljava za liječenje niza tegoba i bolesti. Sadrži eterična ulja, agmatin, limonen, kvercetin, glikozide i vitamin C. Ulje od ambrozije se pak koristi za liječenje raznih površinskih rana, a mast ili krema od ambrozije primjenjuju se protiv hemoroida i čireva. Pripravci od ambrozije primjenjuju se kod povišene temperature kao dobar antipiretik i antiseptik. Za ženske tegobe, kao naprimjer poremećaj mjesečnog ciklusa, namijenjen je korijen ambrozije.