11 znanstveno potvrđenih načina za ubrzavanje metabolizma

Svaki put kad jedemo ili pijemo možemo zahvaliti metabolizmu što sve te kalorije pretvara u energiju. Naša visina i težina, dob i spol utječu na stanje našeg metabolizma, ali postoje načini na koje možemo utjecati na njegovu brzinu.

 

Što je brži metabolizam više kalorija izgaramo, pa se te palačinke kojima smo se počastili ujutro ne čine toliko strašnima. Donosimo vam načine na koje možete ubrzati vaš metabolizam!

 

Spavajte! ‘Kljucanje’ u tramvaju na putu do posla nije jedini nedostatak manjka sna. Znanstvenici su utvrdili kako postoji snažna veza između metabolizma i spavanja, a nedostatak sna ozbiljno može usporiti vaš metabolizam što nikako ne želite.

Konzumirajte zeleni čaj. Ne samo da će vas ova superhrana napuniti antioksidansima, već će vam dokazano ubrzati rad metabolizma. Dodatan plus je to što zeleni čaj ne sadrži kalorije, pa ga možete piti u neograničenim količinama.

Intenzivirajte trening. Umjerenost vam neće pomoći da pobijedite u utrci. Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT: High Intensity Interval Training), poput intervalnih utrka, je skup brzih intenzivnih vježbi koje mogu ubrzati metabolizam i potaknuti sagorijevanje kalorija satima nakon što je trening odrađen.

Ne preskačite doručak. Možda je vrijeme da razmislite o odgađanju alarma kako biste se duže naspavali nauštrb pripremanja doručka, ali nastojte biti odgovorniji prema sebi i svom tijelu. Istraživanja su dokazala važnost poticanja rada metabolizma doručkom. Ako niste osoba koja ujutro ima veliki apetit, vaš doručak se može sastojati od nečeg posve običnog, poput grčkog jogurta sa zobenim pahuljicama.

Odradite vježbe s opterećenjem. Teretana nije samo mjesto na kojem možete vježbati i potaknuti rad mišića, vježbanje s opterećenjem također može potaknuti rad metabolizma.

Koristite začine! Idući put kad u kuhinji budete izigravali Jamieja Olivera, u jelo koje pripremate dodajte kajenski papar. Istraživanja su pokazala kako kapsaicin iz kajenskog papra itekako može potaknuti metabolizam.

Koliko vode pijete dnevno? Konzumiranjem dovoljne količine vode osigurat ćete ubrzanje metabolizma i sagorijevanja kalorija. Nastojite svaki dan popiti tri litre vode!

Odradite i kardio trening. S obzirom da je došlo lijepo vrijeme, više nemate isprike za to što vam bicikl u podrumu ili garaži i dalje nakuplja prašinu. Istraživanja su pokazala kako 45 minuta bicikliranja mogu potaknuti rad metabolizma za čak 12 sati.

Jedite pametno! Ne biste vjerovali, ali hranjenje itekako može potaknuti izgaranje kalorija. Određena hrana poput tune ili grejpa dokazano ubrzava metabolizam, baš kao i pojačani unos proteina u tijelo. Eto vam razloga da dan započnete jajima i zdravim proteinskim palačinkama!

Šalica kave nije samo odličan način da ubrzate jutarnje buđenje! Kofein koji se nalazi u kavi vrlo se brzo apsorbira u krvotok, ubrzava rad srca i potiče rad metabolizma i do tri sata nakon ispijanja kave.

Smijte se više! Znanstvenici su utvrdili kako desetominutno smijanje svaki dan može itekako potpomoći izgaranju energije, a time i kalorija. Dodatne mentalne pogodnosti ne treba posebno naglašavati, prenosi Net hr .

Facebook Comments