Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Artemisia annua u potpunosti uništava stanice raka

Artemisia je kod nas slabo poznata biljka. Ipak, trebali bi je malo bolje poznavati, pogotovo ako je u svijetu poznato da je jako ljekovita i ta dosta efikasno liječi rak.

 

Ova biljka može ubiti i do 98% stanica raka, u jako kratkom vremenskom periodu. Stručnjaci tvrde da taj rezultat postiže u samo 16 sati djelovanja. Uzmemo li u obzir da je rak danas jedna od najsmrtonosnijih bolesti, nije ni čudo šte naučnici sa tolikom pozornošću istražuju ovu biljku.

Naime, znanstvenici stalno pokušavaju pronaći lijek i konačno staviti točku na ‘i’ kada je u pitanju liječenje raka. Korištenjem ove biljke u liječenju raka, tijekom istraživanja, utvrđeno je da dolazi do znatnog smanjenja broja stanica raka na plućima. Smanjenje broja stanica raka ide čak i do 28%. Biljka se u liječenju koristi u kombinaciji sa željezom. Artemisia annua, tada uspješno i potpuno “briše” rak. Treba napomenuti još jednu jako bitnu činjenicu, a to je da u eksperimentu ova biljka nije imala utjecaja na zdrave stanice pluća.

„U principu, naši rezultati pokazuju da Artemisinin zaustavlja ‘E2F1’ transkripcije faktor i intervenira u uništavanju stanica raka pluća, što znači da predstavlja transkripcije put prema kojoj Artemisinin kontrolira rast reproduktivna stanica raka”

Prema istraživanjima koja su objavljena u “Life Science “, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia annua L., doslovan prijevod sa engleskog – slatki pelin) korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98% stanica raka dojki za manje od 16 sati.

Ako se biljka koristi sama, tada je broj stanica raka u opadanju za čak 28%, misli se na rak dojki, a ako se biljka koristi u kombinaciji sa željezom, rak će u potpunosti da nestane.

Štoviše, na normalne stanice grudi nije gotovo uopće bilo utjecaja u ovom eksperimentu.

Artemisinin je bio korišten u prošlosti kao snažno sredstvo protiv malarije, ali sada je dokazano da je efikasan i u liječenju raka.

Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i željezo, koje se često nakuplja u tkivu grudi ali naročito u stanicama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao „loše“ stanice, dok „dobre“ stanice nije dirao.

Željezo se skuplja u kancerogenim stanicama sa posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju stanica (zvanim „transferrin“ receptori).

Normalne stanice vjerojatno imaju ove receptore također, ali kancerogene stanice ih imaju u većim količinama, i prema tome mogu biti ciljane kombinacijom željeza i Artemisinina. Do sada je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin može efikasno ukloniti bolest u prisutnosti željeza. Taj ekstrakt je korišten tisućama godina u Kini protiv malarije.

Parazit malarije ne može da živi u prisutnosti Artemisinina jer je pun željeza.

Bioinženjer Henri Lai i Narendra Singh sa Univerziteta u Washingtonu, Seattle, su naučnici koji su prvi došli do ovog otkrića.

Njihovo istraživanje dokazuje da kancerogene stanice doživljavaju apoptozu ili sopstveno uništavanje.

Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali sa povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija.

Francuski proizvođač lijekova „Sanofi“ očekuje proizvodnju 50-60 tona Artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta.