Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Konopljika

U nas je konopljika poznata (otoci i južni dio Dalmacije) kao dobar začin ili kao monahov ili fratrov papar. Sjemenke su ljutog aromatičnog okusa i dobar su začin raznim jelima.

 
Kao lijek rabi se u liječenju raznih nametnika u crijevima, za smanjivanju pohotne želje u muškaraca, za izazivanje ili regulaciju mjesečnice.
Englezi konopljiku nazivaju “čednim, krijeposnim ili djevičanskim plodom” smatrajući da je ona “Stari ženski lijek za sva godišta”.
 
Razni pripravci koji se dobivaju iz plodova konopljike namijenjeni su u prvom redu liječenju hormonalne neravnoteže u žena i to naročito u vrijeme klimakterija jer uravnotežuje hormone estrogena i progesterona – djeluje na pituitarnu žlijezdu – epifizu, na ženski reproduktivni – spolni sustav, te na razne poremećaje mjesečnog ciklusa; djeluje na hipotalamus, epifizu, jajnike, pomaže kod predmenstrualnog sindroma, i kod amenoreje (amenoreju prati povećani hormon – Prolaktin u krvi).
 
Pojačava lučenje mlijeka u dojilja, djeluje i kao afrodizijak i kao anafrodizijak, što na prvi pogled stvara zabunu, ali je objašnjenje vrlo jednostavno: konopljika ima svojstvo davanja određene ravnoteže tijelu u oba slučaja: smanjuje želju kod muškaraca, a pojačava libido ili želju kod žena, smiruje menstrualne grčeve.
 
Zapadna pučka medicina koristi konopljiku za liječenje: bolesti očiju, želuca i crijeva – paraziti, katara, kod hormonalnih poremećaja u žena, kao začin i dobro sredstvo za želudac, kod seksualnih smetnji, za relaksiranje nervnog sustava.