Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Bazga – prava mala obiteljska ljekovita škrinja zdravlja

I cvijet i plod bazge povezuju se prije svega s prehladom, gripom i ostalim dišnim infekcijama jer olakšavaju kašalj i iskašljavanje te pojačavaju znojenje.

Kasno je ljeto u prirodi početak vladavine ploda, a jedan od važnijih ljekovitih plodova koje treba sakupiti je plod bazge. I cvijet i plod bazge povezuju se prije svega s prehladom, gripom i ostalim dišnim infekcijama jer djeluju imuno-stimulirajuće, olakšavaju kašalj i iskašljavanje, a pojačavaju znojenje, što je važno kod povišene temperature, koja često prati ove infekte.
Pet grama osušenog bazgina cvijeta, koji ste sakupili u proljeće, pije se nekoliko puta dnevno kao čaj koji ćete prirediti s 250 ml kipuće vode. Plodove bazge možete zamrznuti, osušiti na suncu i odmah, ili kad zatreba, od njih napraviti ljekovite pripravke.
Čaj ćete dobiti od 10 g suhih plodova i pola litre vode, a sirup od šalice svježih ili pola šalice suhih plodova, tri šalice vode i šalice meda. Za sirup se voda i plodovi bazge kuhaju na laganoj vatri u poklopljenoj posudi pola sata. Nakon toga se tekućina procijedi, ohladi i pomiješa s medom, a pripravak može stajati na sobnoj temperaturi nekoliko mjeseci. Pije se velika žlica sirupa od tri do pet puta na dan dok traje dišna infekcija, a djeca piju polovicu spomenute doze.

Pogledajte još neke ljekovite pripravke od bazge.