Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Kako liječiti astmu?

Od astme danas boluje veoma mnogo ljudi. Astma se liječi kemijskim i biokemijskim lijekovima, promjenom mjesta boravka, kao i klimatskim liječenjem na morskoj obali i otocima.

Treba znati da postoje i vrlo dobri biljni lijekovi protiv astme koji se mogu pripremiti u obliku čajeva, prašaka i alkoholature.
Ovom prilikom vam donosimo nekoliko uspješnih prirodnih lijekova za liječenje astme.
Da bi liječili astmu dobro usitnite list i cvijet podbjela, korijen bijelog sljeza, cvijet i list divizme. Jednu jedaću žlicu te mješavine prelijte sa 300 do 400 grama ključale vode. Ostavite poklopljeno 15 do 20 minuta, a zatim ocijedite, po želji zasladite (po mogućnosti pravim pčelinjim medom), te dodajte malo limunova soka, ako ga imate pri ruci, i toplo pijte prije jela tri puta na dan po jednu šalicu. Još je bolje, ako je moguće, svaki sat-dva piti po nekoliko gutljaja.
Drugi dobar prirodni lijek protiv astme je mješavina od 3 žlice korijena omana i gaveza, pasje trave i majčine dušice, po 4 žlice. Lijek se priprema kao i prethodno opisani.
Žlica hmelja kuhanog nekoliko minuta u 100 g vina i 100 g vode, vrlo je dobar prirodni lijek protiv astme.
Protiv proširenja pluća kod bronhijalne astme vrlo dobro koristi, naročito kod izbacivanja ispljuvka, alkoholatura od cijele biljke dragoljuba (bez korijena). Na svakih 100 g 96% jakog alkohola stavi se u bocu jedna žlica usitnjenog lista divljeg dragoljuba, koji treba da se kvasi 6 do 8 dana. Nakon toga se ocijedi i uzima, razrijeđen s malo vode, dva do tri puta dnevno jednu žličicu.
Astma cigarete koje se nabavljaju u ljekarnama odlično pomažu.
Astma se može izliječiti bijelim lukom na slijedeći način: U jednoj maloj žlici iskrižate poveću krišku češnjaka. Drugom malom žlicom nastojite iz njega istisnuti što više soka koji će izbiti na površinu. Tada stavite žlicu u usta i duboko udišete češnjakovo eterično ulje. Dah se zadrži i zrak ispusti kroz nos. To se čini 5 minuta, zatim se ta kriška luka okrene na drugu stranu i ponovo žlicom pritiska da izbije na površinu ulje, a postupak udisanjem traje opet 5 minuta. To se ponavlja s novom kriškom u ukupnom trajanju od 20 minuta. Zatim se bijeli luk s kruhom pojede. Tako se radi svaku večer 4 do 6 tjedana.

Astma srčana i plućna

Pola kilograma crvenog luka se usitni, stavi u lonac i pirja. Istovremeno u posebnu zdjelu stavimo pola kg šećera i sok ovećeg limuna i pirjamo. Kad je već oboje zarumenjelo, spojimo obje mase zajedno i zalijemo sa pola litre vode i pustimo da uzavri, čim počne kuhati, odmah skinemo sa štednjaka. Kad se smlači, procijedimo, dodamo 3 žlice pravog pčelinjeg meda i nešto šećera. Sve dobro promiješamo i stavimo u staklenku sa širokim grlom i dobro zatvorimo. Od toga lijeka uzima se po malu žlicu prije jela 3 put dnevno.