Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

MAME I BEBE

Marulja i vrkuta za lakše začeće

Dijete je najveći dar u životu. Iako ste barem jednom u panici kupovali test za trudnoću nadajući da se neće pokazati pozitivan rezultat, sada ste odlučniji nego ikad prije na svijet donijeti novi život. Brojite plodne dane, mjerite bazalnu temperaturu, ali već nekoliko mjeseci nema promjene? Niste jedini, ovo je vrlo česta pojava i nije odmah znak za uzbunu. Nekada je riječ samo o stresu ili lakšem zdravstvenom problemu koji se jednostavno može riješiti.

Stres i ubrzan tempo života imaju vrlo negativan utjecaj na začeće.Iako vam se ponekad može činiti da je zatrudnjeti jedna od najtežih stvari na svijetu, možete olakšati cijeli proces. Krenimo redom. Donijeli ste tu odluku, jednu od najvažnijih na svijetu. Sada je vrijeme da krenete na pregled k ginekologu i napravite papa test. Nije “obveza”, ali ne želite da vam neka bakterijska infekcija ometa trudnoću, ali nažalost može dovesti i do crnjeg scenarija.
Liječnici savjetuju da ne radite paniku ako niste zatrudnjele odmah. Prema njima, imate otprilike godinu dana pokušaja prije nego vas pošalju na razne liječničke pretrage za utvrđivanje neplodnosti. Nemojte se prestrašiti, to su ustaljeni koraci, a ako zaista toliko jako želite dijete, onda želite i što prije doznati u čemu je problem i riješiti ga. Dok ne znate postoji li ikakva zdravstvena prepreka, ne možete ništa napraviti da povećate mogućnost zazačećem. Imajte na umu da oba partnera moraju proći liječničku kontrolu jer, ako samo žena ide na pretrage, a “problem” je u muškarcu, izgubili ste previše dragocjenog vremena, a i dalje ste bez rezultata.
Nagovaranje muškarca da ode na pretrage može biti poprilično težak zadatak. Ali, ako želite rezultate što prije, potaknite ga na to jer pretraga kojoj se muškarci podvrgavaju zove se spermiogram i nije “neugodna ni bolna”. Provodi se tako da muškarac ostavi uzorak sjemena na analizu da se utvrdi brojnost spermija, njihova morfologija… Ako postoji problem s nedovoljnom brojnošću, liječnik će muškarcu savjetovati da ne nosi uske bokserice, tušira se hladnijom vodom, nosi isključivo pamučno donje rublje, a i određenim načinom prehrane može poboljšati loše rezultate spermiograma.
Kod žena jedan od razloga neplodnosti može biti neredoviti menstrualni ciklus, hormonalni disbalans, a u ovakvim slučajevima možete si i same pomoći. Vrkuta, stolisnik i marulja, biljke su koje će vam biti najbolji saveznik u borbi s ovim problemom. Najveću slavu vrkuta je stekla kao sredstvo protiv ženskih bolesti. Naime, ona je jedna od najučinkovitijih biljaka za ovu vrstu tegoba. Čak je i poznati švicarski travar Johann Künzle tvrdio da se 30 posto ginekoloških operacija može izbjeći korištenjem čaja od vrkute. Vrkuta je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti. Ona djeluje kao odličan regulator hormona, potiče rast progesterona te dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno u pokušajima začeća. Uz to, učinkovito skida kilograme i pomaže imate li policistične jajnike. Vrkuta može pomoći i kod slabe maternice te zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem maternice.
Marulju, macinu travu ili u narodu poznatu kao očajnica, najbolje je piti do ovulacije i čim se ustanovi trudnoća odmah prestati s njom. Vrkuta inače djeluje na drugu fazu ciklusa-potiče i poboljšava ovulaciju i diže progesteron, pa ju je najbolje piti u drugom dijelu ciklusa. Sa obadvije biljke treba prestati nakon 3 mjeseca korištenja ukoliko nije došlo do trudnoće, pa nakon 3-4 tjedna započeti ponovno. Za vrijeme menstruacije trebalo bi apstinirati od obadvije biljke, pogotovo marulje jer produžuje krvarenje, vrkuta ga kod nekih žena skraćuje, a općenito i dovodi ciklus u red, odlična je i za pojačanje plodne sluzi koja postaje bistra i rastezljiva u danima prije same ovulacije. Obadvije biljke treba najviše 3x dnevno konzumirati bez šećera i meda. Marulje ili macine trave ima više vrsta, ali bitno je da znate da je ona koja vam treba za neplodnost Marrubium vulgare L.