Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Borovnice nam čuvaju vid i zdravlje moždanih funkcija

Borovnica je dobro poznata biljka, malenog ljubičastog bobičastog ploda. Riječ je o višegodišnjem grmu, koji je porijeklom iz Sjeverne Amerike, gdje se i dan danas najviše uzgaja.

Svježi i zreli plodovi uglavnom su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje.

Borovnice obiluju vrijednim sastojcima koji donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama.

 

Borovnice štite očnu mrežnicu

Mrežnica oka trpi velik rizik od oksidacijskog oštećenja, no borovnice pomažu i na tom planu. Antocijanini u borovnicama štite mrežnicu oka od oksidacijskog stresa i negativnog utjecaja sunčevog zračenja. Studije potvrđuju ulogu antocijanina u liječenju slabog vida i smanjenog vidnog polja.

Antocijanini djeluju na kapilare u mrežnici tako što im pojačavaju funkciju, a ujedno sprječavaju degeneraciju žute pjege.

Borovnice čuvaju mozak

Jedno istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi one mogle postati važan saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti. To istraživanje je uključilo starije osobe prosječne dobi od 76 godina. Dvanaest tjedana konzumiranja borovnica bilo je dovoljno za poboljšanje rezultata na testovima kognitivnih funkcija. Autori istraživanja uvjereni su da borovnice nisu korisne samo za poboljšanje memorije.

One odgađaju početak drugih kognitivnih problema povezanih sa starenjem te bi mogle biti od velikog značenja kod Alzheimerove bolesti.

Dobrobiti borovnica su: snižavaju razinu kolesterola, pomažu kod dijabetesa tipa 2, smanjuju visoki krvni tlak, poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije, sprječavaju infekcije urinarnog traka, smiruju menstrualne tegobe, poboljšavaju rast kose te štite zdravlje oka.


Savjeti za konzumiranje i čuvanje borovnica

Kao i ostalo voće, borovnice u svježem stanju imaju najbolji okus i najveću prehrambenu korist. Na tržnicama ih možete kupiti svježe, a u trgovinama su dostupne i smrznute borovnice tijekom cijele godine. Kad kupujete svježe borovnice, odaberite bobice koje imaju živu i ujednačenu boju.

Protresite posudu u kojoj se nalaze – ako se bobice ne kreću slobodno to može značiti da su mekane, oštećene ili pljesnive. Pri kupnji smrznutih borovnica, nježno protresite vrećicu kako biste se uvjerili da bobice nisu zalijepljene jedna za drugu. To bi moglo sugerirati da su odmrznute i ponovno zamrznute.

Prije spremanja borovnica u hladnjak uklonite sve zdrobljene i pljesnive bobice kako biste spriječili ostatak od kvarenja. Nemojte ih prati odmah, već tek neposredno prije konzumiranja. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana. Borovnice možete jesti svježe, ili pripremiti od njih sokove, džemove, kolače i sladolede. Iskušajte borovnice umiješane u shake ili voćnu salatu, ili ih dodajte u žitarice koje jedete za doručak.